Cilvēka cieņai • IR.lv

Cilvēka cieņai

17
Sanita Osipova. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Satversmes tiesas jaunā priekšsēdētāja Sanita Osipova uzsver, ka Latvijā ir tik neatkarīga tiesu sistēma kā nekad agrāk

Satversmes tiesas priekšsēdētājas amatā tās tiesneši 14. oktobrī ievēlēja Sanitu Osipovu, pēc iepriekšējā tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele septembrī kļuva par Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi. Osipova ir ST tiesnese jau otro piecu gadu termiņu, kas beigsies nākamgad augustā.

Sarunājāmies 23. oktobrī klātienē tiesas ēkā, taču ar vairāk nekā divu metru distanci pie lielā apspriežu galda. Tiesas jaunā priekšsēdētāja atzīst, ka Covid-19 epidēmija būtiski ietekmējusi darbu — tiesa «praktiski neielaiž apmeklētājus», daļa darbinieku strādā attālināti, arī tiesas sēdes atkal notiek attālināti, turklāt tiesa ir gatava jebkurā brīdī pilnībā aiziet karantīnā un strādāt no mājām. Latvija varot lepoties, ka «valsts nepārtrauca darbu nevienu brīdi» — strādā gan parlaments, gan konstitucionālā tiesa, gan iestādes. Šī krīze esot parādījusi, ka «Latvija ir tehnoloģiju lielvalsts», tikai latvieši esot atturīgi, kad varētu sevi arī paslavēt. «Dzīvojam tik labi, cik labi nekad neesam dzīvojuši,» viņa saka. Un arī tiesu sistēmu esam izveidojuši tik neatkarīgu, «kāda Latvijas Republikā nekad nav bijusi».

Pēc apstiprināšanas amatā Osipova teica, ka viņas prioritāte būs vairot sabiedrības uzticēšanos tiesai. Tas lika minēt, vai viņa uzskata, ka sabiedrība neuzticas Satversmes tiesai, un vai cer sabiedrības uzticēšanos vairot ar sabiedrībā populāriem tiesas lēmumiem. Par otro Osipova smiedamās teic, ka, «vai mēs to gribam vai negribam, laiku pa laikam pieņemam tautā ļoti populārus lēmumus». Tāds esot bijis, piemēram, lēmums 2009. gada beigās atzīt par Satversmei neatbilstošu likumu par pensiju samazināšanu strādājošajiem pensionāriem. «Es domāju, ka mūsu popularitātes pīķi sasniedzām tajā brīdī,» viņa teic.

Kaut gan tiesa vērtē tikai juridiskos argumentus, tiesnese tomēr atzīst, ka, «protams, sabiedrības spiedienu mēs jūtam». Novembrī tiesa pasludinās spriedumu lietā par tēva atvaļinājumu un pabalstu piešķiršanu viendzimuma attiecībās esošas mātes partnerei, un tiesas priekšsēdētāja prognozē, ka, «vienalga, kādu nolēmumu pieņemsim, tas būs nepopulārs». «Mēs apzināmies, ka nekad nebūsim labi visiem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu