Līdz pat cepurītei! • IR.lv

Līdz pat cepurītei!

Ansis Kolmanis. Foto — Lauris Aizupietis
Anda Burve-Rozīte

Reperis ansis, īstajā vārdā Ansis Kolmanis, izdod jaunu albumu Liela māksla un stāsta, kāpēc reperi var cilvēkiem iemācīt būt patiesiem un nevis cīnīties uz ielas (vai feisbukā), bet sacensties par labāku mākslu

Prāvas zelta ķēdes ap kaklu 33 gadus vecajam latviešu hiphopa māksliniekam jeb reperim ansim nav, bet sarunā viņš interesanti pastāsta par to, kā hiphopa vēsturē mūziķiem parādījušies krāšņie, dārgie aksesuāri. Anša raksturīgākā skatuves zīme ir pakausī atstumta adītā cepurīte, tās krāsa no reizes uz reizi mainās. Izteiksmīgām zilpelēkām acīm un stiegrainu stāvu, viens no karjeras ziņā veiksmīgākajiem Latvijas reperiem atgādina britu aktieri Danielu Redklifu. Tieši pandēmijas laikā izdodot jauno albumu, ansis droši var sacīt, ka Latvijā pēdējos gados spēj pārtikt tikai ar mūziku. Daļa no šī veiksmes stāsta ir repa nonākšana plašas publikas interešu lokā. 

Jūrmalā uzaugušais ansis, kura sasniegumu kontā ir gan 2018. gada Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva Zelta mikrofons, gan skatītāju balva par gada labāko dziesmu Zemes stunda, par repu sāka interesēties pamatskolā. Kā lielos vietējos korifejos viņš savos Kauguros klausījās Ozolā un Gustavo. Pirms 15 gadiem pats izdeva pirmo soloalbumu. Pamazām un stabili iekaroja vietu Lavijas, kā pats saka, demokrātiskajā repa vidē. Liela māksla ir ceturtais repera, bītmeikera un mūzikas producenta anša albums. Iespējams, Covid-19 laikam ļoti piemērots, jo atklāti gremdējas cilvēciskajos pārdzīvojumos — personīgos, bet daudzus no tiem kā savus varēs atpazīt arī klausītāji.

Pastāsti kādu zīmīgu repa vēstures stāstu, kas raksturo šīs mūzikas izcelsmi!
Klasiskais stāsts ir hiphops kā kultūra, kas ir alternatīva vardarbībai, bandu attiecībām. Izvēlamies būt radoši, cīnāmies dejas un tekstu valodā, nevis turpinām vardarbību, kas valda rajonā. Sacensības elementu pats esmu izjutis, darbojoties Latvijā ar citiem reperiem. Veselīga skriešanās palīdz visiem pilnveidoties, meklēt jaunus veidus, kā radoši izpausties.

Kā tu ienāci hiphopa kultūrā — talantīgs džeks, kā vēlāk izrādījās?
Man līdz tam «talantīgs džeks» pagāja laiks, līdz kādam tā sāka likties. Kā atradu repu? Tas bija saistīts ar to, kā jutos skolā: priekšstats par dzīvi man bija tāds, ka ir kaut kāds pareizais veids, kā cilvēkam dzīvot, un pretstats tam ir grāvju rakšana. Ar pirmajiem soļiem repā izjutu kaut ko iepriekš neizjustu, ko varbūt biju apjautis tikai, viens pats mājās kaut ko uzzīmējot vai uzrakstot savam priekam — tas kaut kam der! To radot, es jutos daudz labāk, nekā radot to, ko skolā uzdevuši skolotāji labai atzīmei. Sapratu, ka reps ir paralēlā pasaule, man piemērota. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu