Berlīnes kauns • IR.lv

Berlīnes kauns

14
Ideja par jaunu Berlīnes-Brandenburgas lidostu dzima pirms 30 gadiem pēc Vācijas atkalapvienošanās. Foto — Scanpix
Katrina Benholda, © The New York Times News Service

Pēc deviņu gadu kavēšanās un četru miljardu eiro pārtēriņa beidzot tiek atklāta jaunā Berlīnes lidosta. Vairākas plānošanas kļūmes ir smagi iedragājušas priekšstatu par vāciešu punktualitāti un efektivitāti

Ielūgums bija nodrukāts kā lidmašīnas iekāpšanas karte. Gregorijs Gisi to saņēma pa pastu. Uz «Eiropā modernākās lidostas» atklāšanu bija uzaicināti 10 tūkstoši viesu, kuri pie sarkanā paklāja sagaidīs kancleres Angelas Merkeles nolaišanos ar speciālu reisu. Gisi bija saviļņots.

Ir pagājuši astoņi gadi, un deputāts Gisi, kas ir dzimis un uzaudzis Berlīnē, aizvien gaida svinīgo brīdi. Villija Branta vārdā nosauktā Berlīnes-Brandenburgas lidosta, par kuru ideja dzima pirms 30 gadiem pēc Vācijas atkalapvienošanās, lai kļūtu par jaunu brīvības un moderna laikmeta simbolu, tā vietā ir pārvērtusies par izsmiekla objektu. Pirmā atklāšanas ceremonija tika atcelta pēdējā brīdī un kopš tā laika pārcelta sešas reizes.

Tagad beidzot lidosta sāks darbu 31. oktobrī, sola no jauna izsūtītie ielūgumi. Šoreiz nekādas lielas ballītes nebūs. «Tas nebūtu pareizi,» saka lidostas sabiedrisko attiecību speciālists. Vienkārša svinīga lentes pārgriešana (bet turam īkšķus!).

«Es laikam esmu vienīgais, kas ticēja, ka lidosta tiks atklāta rudenī,» pasmejas Gisi. «Vienīgi nezināju, kurā gadā!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu