Cīņas ap taras depozītu • IR.lv

Cīņas ap taras depozītu

3
Ieva Kalēja

Par miljonus vērto taras depozīta sistēmu sākusies asa cīņa starp dzērienu ražotājiem un atkritumu apsaimniekotājiem, aiz kuriem vīd oligarha Andra Šķēles ēna

Latvija nav sliktāka par citām valstīm, kur depozīta sistēma jau darbojas, vajag tikai politisko gribu — tālajā 2008. gadā tā sacīja vides ministrs Raimonds Vējonis. 12 gadus un astoņus vides ministrus vēlāk ledus beidzot ir sakustējies. Šogad Saeima pieņēma likumu, kas paredz no 2022. gada februāra ieviest dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu. Tagad līdz gada beigām Valsts vides dienestam (VVD) jāizlemj, kam turpmākos septiņus gadus uzticēt šīs sistēmas uzturēšanu. Asā cīņā par šīm tiesībām metušies divi uzņēmumi, duelī izskan pārmetumi ministrijai par atkritumu apsaimniekotāju lobēšanu un pat bažas par datu viltošanu.

Atkritumi pret ražotājiem

Vairumā ES valstu depozīta sistēmu uztur ražotāju veidotas apvienības. Latvija šajā ziņā pretendē kļūt par izņēmumu, intervijā Ir brīdina Miks Stūrītis, kas pārstāv vienu no konkursa dalībniekiem Depozīta iepakojuma operators (DIO). Šo uzņēmumu kontrolē ražotāji — viņiem pieder lielākā daļa akciju, bet nepilni 17% arī polimēru pārstrādātājam PET Baltija.

Otrs konkursa pretendents ir Nulles depozīts, kuru kontrolē atkritumu apsaimniekotāji Zaļā josta (36%) un BAO (21%), bet līdzīpašniekos ir arī Latvijas Tirgotāju asociācija (37%).

Visvairāk no depozīta sistēmas ieviešanas cietīs tieši atkritumu apsaimniekotāji (dēvēti par ražotāju atbildības sistēmām), kuri līdz šim slēguši līgumus ar ražotājiem par dažādu materiālu iepakojuma savākšanu un nodošanu pārstrādei. Šī kārtība ļāva ražotājiem atbrīvoties no prāvajiem dabas resursu nodokļa maksājumiem, savukārt atkritumu apsaimniekotāji ieguva vērtīgu izejmateriālu, ko pārdot pārstrādei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu