Ar rūpju rievu pierē • IR.lv

Ar rūpju rievu pierē

1
Una Klapkalne. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne radio 95 gadu jubileju sagaida lielu pārmaiņu priekšnojautās, tajā skaitā cīnīsies par patstāvīga ziņu dienesta saglabāšanu pēc sabiedrisko mediju apvienošanas

Ballītes nebūs. Covid-19 dēļ Latvijas Radio 95 gadu jubileja šogad notiks ar virtuāliem sveicieniem. Bijis ieplānots skaists koncerts, bet ar smagu sirdi visu nācies atcelt, saka valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, jo radio ļaudīm jābūt paraugam citiem — nevar ēterā aicināt cilvēkus nepulcēties, bet paši rīkot ballīti. Tiekoties pusdienās B bārā, nosmejam, ka uz radio simtgadi, cerams, pandēmija būs beigusies. Grūtākais patlaban radio vadītājai esot dzīvošana nenoteiktībā — gan Covid-19, gan arī gaidāmo sabiedriskā medija izmaiņu dēļ. Nule Saeimas atbildīgā komisija pabeidza darbu pie Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumprojekta, deputātiem atliek to pieņemt.

Restorāns pusdienlaikā patukšs, te ievēro piesardzības pasākumus — katrs otrais galdiņš tukšs ar uzrakstu «Rezervēts», zāles centrā pieejams dezinfekcijas līdzeklis.

Mūsu tikšanās iegansts ir radio jubileja — Rīgas Radiofons eksperimentāli sāka raidīt 1925. gada martā, taču oficiāli tika atklāts 1. novembrī ar operas Madame Butterfly translāciju. Klapkalne, ar kuru pēc iecelšanas radio valdē tikāmies pirms trim gadiem, ierodas ar rūpju rievu pierē. Pirms trim gadiem viņa teica, ka uz darbu dodas kā uz «čūsku midzeni» radio iekšējo konfliktu dēļ. Tagad tas ir jau savējais «midzenis», atzīst Klapkalne, bet piere nevarot būt neko relaksēta gan jaunā likuma, gan nākamā gada budžeta, gan sabiedriskā medija jaunās mājas jautājuma dēļ. «Tā ir darbavieta, kuru ietekmē daudzi un dažādi spēki,» viņa skaidro, kāpēc bez stresa uz darbu iet laikam gan nevarēs nekad.

Radio kā sabiedriskajam medijam nākamais būs lielu pārmaiņu gads — no 1. janvāra sabiedriskie mediji pamet reklāmas tirgu. Jau tagad radio gatavo jaunu satura piedāvājumu, daļēji jāmaina arī struktūrvienības. Ja Saeima pieņems jauno likumu, būs jādomā par sabiedrisko mediju apvienošanu, arī vēsturisko ēku Doma laukumā. Nesen sabiedrību pārsteidza NEPLP paziņojums, ka padome uz ES finansējumu Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai pieteikusi apvienoto sabiedrisko mediju ēkas būvi. Klapkalne ir šādas steigas pretiniece, jo uzskata — vispirms jābūt skaidrībai par saturu, jo ēka ir tikai tā ietvars. «Koncepcija par jaunu ēku var būt tikai pēc tam, kad ir koncepcija par sabiedrisko mediju apvienošanu.» Kamēr nav skaidrs, kā sabiedriskie mediji tiks apvienoti un kā tiks veidots saturs, ir ļoti grūti definēt prasības ēkai. Turklāt vēsturiskā radio pirmā studija, kurā notiek lielā sastāva māksliniecisko kolektīvu ieraksti, paliks Doma laukumā. Un trešais arguments pret steigu ir pats Doma laukums — žurnālistu darbavieta Rīgā vairs nevar atrasties lielākā epicentrā kā šeit, starp Saeimas un valdības ēkām. Operativitāte ir svarīga, jo radio gatavo ziņas katru stundu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu