Stūra mājai vēl ir, ko teikt • IR.lv

Stūra mājai vēl ir, ko teikt

3
Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks Jānis Goldšmits rāda atrasto patronas čaulīti. Foto: Aivars Reinholds, Latvijas Okupācijas muzejs
Gunārs Nāgels, laikraksta "Latvietis" galvenais redaktors

Stūra māja pati izteikusi protestu pret tās pārdošanu. Kamēr īpašnieks – Latvijas valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi gatavo trešo atklāto izsoli par vēl zemāku sākumcenu un īrnieks, Latvijas Okupācijas muzeja biedrība, apgalvo, ka “ir līdz sīkumiem izpētītas gan pašas telpas un izpētīti čekas 1940./1941. gada upuru likteņi”, tikmēr pati ēka ar uzviju pierāda, ka tai vēl ir, ko teikt.

Oktobra vidū SIA Livland Group darbiniece tīri nejauši atklāja vietu Stūra mājas pagrabā, kur guļ izšautas simtiem šaujamieroču patronu čaulītes. Tās ir dažādu kalibru un pat, iespējams, arī nedaudzas no automātu munīcijas. Telpa, kurā bija čaulītes, patlaban stāv tukša un tai nav nomnieka.

Vēl tikpat kā neanalizētas ir daudzās lodes, kuras atrada 2017./2018. gadā tā sauktās šautuves izpētē – telpa Stūra mājas pirmajā stāvā, kurā 1941. gadā čeka izpildīja nāvessodus.

Vairākas no minētajām lodēm atrastas sienas apdares dēļos, kuri iebūvēti šautuvē tikai pēc tam, kad sākās otrreizējā padomju okupācija 1944. gada oktobrī. Tieši vienu šādu pēckara lodi kriminoloģijas ekspertes šā gada februārī pārbaudīja ar reaģentiem, kuru rezultātā tika konstatētas iespējamās asins pēdas. Nākamais solis – veikt DNS analīzi ar nolūku mēģināt noskaidrot nošautās vai vismaz sašautās personas identitāti – līdz šim nav veikts.

Zīmīgi, ka nekur nav nekādu ziņu, ka otrreizējā padomju okupācijas laikā Stūra mājā būtu oficiāli izpildīts kaut vai viens nāvessods. Ja tomēr kāds tur būtu bijis nošauts, tad tas ir pretrunā pat ar tā laika likumiem.

Stūra māja kā rēgs vieno latviešus, kuri pēckara laikā dzīvoja okupētajā Latvijā, tos, kuri tika izsūtīti uz Sibīriju, un tos, kuri bēga trimdinieku gaitās uz ārzemēm. Pirmajiem Stūra māja bija drausmīgs izpildlīdzeklis, kas nodrošināja nepretošanos “kungiem”. Otrajiem tā bija bende, kas centās salauzt cilvēku un to “aizspļaut” tik tālu uz austrumiem, cik iespējams. Trešajiem tā bija pamatots iemesls bēgt un apziņā vai zemapziņā murgs līdz dzīves beigām.

Visos mūsos ir Stūra mājas rētas.

Ēku nedrīkst pārdot. Stūra mājas izpēte ir tikai sākusies un tā ir vēl neizmeklētu kriminālnoziegumu vieta. Būtu grēks un negods pieļaut Stūra māju pārvērst par vēl vienu luksusa viesnīcu, kā ir jau izdarīts ar nacistiskās Vācijas represīvo orgānu ēku Reimersa ielā 1.

Kas glābs tautas godu?

Komentāri (3)

Atis Priedītis 26.10.2020. 10.55

Daudzas okupācijas laika vajāšanas bija pretlikumīgas. Nekur likumdošanā nebija paredzēta iespēja pakļaut cilvēku psiholoģiskajam teroram. Un tomēr tas tika ļoti aktīvi darīts. Paši čekisti anonīmos komentāros šo faktu atzīst gan ar piebildi – ja vajātais cilvēks vajāšanu rezultātā ir izdarījis pašnāvību, tad vainīgie čekisti tomēr tikuši sodīti. Jo mērķis esot bijis cilvēku salauzt nevis iznīcināt.

+1
0
Atbildēt

0

lindab456 27.10.2020. 15.33

Kamēr pastāv iespēja idejām, kas pieļauj un akceptē, ka sabiedrību un valsti var vadīt balstoties uz bailēm un teroru, tikmēr Stūra mājas brīdinošā un skaidrojošā misija nav izsmelta, tāpat kā atgādinājums, kas notiek, kad sabiedrību pārņem dubulti standarti un morāle.
Pirms kādām dienām Valmierā izstaigāju atjaunoto memoriālu 2.PK kritušajiem karavīriem un civiliedzīvotājiem – mēs savas vēstures reālas liecības un liecinieku izliekam pārdošanā…
Pilnīgi noteikti Stūra mājas loma nav izsmelta tajā, ko mācītājs J. Cālītis nosauc par identitātes atgūšanu (intervija Delfos).

0
0
Atbildēt

1

    lindab456 > lindab456 28.10.2020. 01.50

    Tepat vien esam, biedējoši tuvu.
    “Sodu sistēma ārpus krimināllikuma, “začistka””, par to runā spēcīga personība un mākslinieks – par to, kas notiks ar kultūru, radošajiem cilvēkiem, Latviju kopumā, pie šādas nodokļu politikas.
    “Kamēr Šveicē spriež par “helioptera naudu”,.. – mūsējie vadītāji domā, kā nomušīt tos, kuri vēl kustas. Zini, tas izskatās pēc fašisma – tā filozofiskajā nozīmē, kur tas katru reizi atgriežas ar jaunu seju.” (Intevija. Gļebs Pantļejevs: Valdība uzvedas kā koloniālā administrācija.” E.Veidemane, nra.lv,27.10.20.)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu