Žurnāls: Cik efektīvi VID apkaro kontrabandistus un izskauž nodokļu krāpniekus? • IR.lv

Žurnāls: Cik efektīvi VID apkaro kontrabandistus un izskauž nodokļu krāpniekus?

1
Jūras konteinerā, kas deklarēts kā tranzīta krava uz Āfriku, degvīna vietā patiesībā bijis minerālūdens. Pirms izvešanas kravas saturs samainīts, un alkohols palicis nelegālai apritei iekšzemes tirgū. Foto — Shutterstock

Valsts budžets ik gadu neiekasē PVN vismaz 200 miljonus eiro. Cik efektīvs ir kontrabandistu un nodokļu krāpnieku izskaušanas darbs Latvijā, ceturtdien pēta žurnāls Ir.

Tajā publicētajā rakstā sīkāk izstāstīti divi gadījumi par nelikumīgāma manipulācijām Rīgas ostā. Viens stāsta par firmas Merkurs-Rigante muitas noliktavu, kas iesaistīta oktobra sākumā atklātā nelegālā alkohola apritē caur Rīgas ostu. Kādā jūras konteinerā, kas deklarēts kā tranzīta krava uz Āfriku, degvīna vietā patiesībā bijis minerālūdens. Pirms izvešanas kravas saturs samainīts, un alkohols palicis nelegālai apritei iekšzemes tirgū.

Otrs stāsts ir par nenotikušiem reeksporta darījumiem, kas atklāti nodokļu parādu rekordista Vexoil Bunkering sāgā, kurā figurē agrākais politiķis Edvīns Inkēns. Stāsts ir par turpat Rīgas ostas akvatorijā savulaik strādājušo firmu, kas pamanījusies valstij palikt parādā 39,2 miljonus eiro. Šī kriminālprocesa izmeklēšanā VID februārī veica plašas kratīšanas. Taču Ir izpētītais liek domāt, ka VID aktivitātes šajā lietā ir ļoti novēlotas, kā rezultātā valsts budžets, visticamāk, neatgūs ne centa.

Kā VID tiek galā ar nodokļu krāpniekiem un vai sekmējas cīņa ar kontrabandistiem, lasiet vairāk žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

Sskaisle 22.10.2020. 07.39

Neticu jau pašam virsrakstam…. cik efektīgi … nu ko jūs….
Lūk, valsts tērēs miljonus Latvijas Bankas tukš muldoņu uzturēšanai. Nez cik viens vilks vien mums izmaksās gada laikā.

Ja valsts būtu apgriezusi LB budžetu un to naudu novirzījusi ēnu ek. apkarošanai – es noticētu, ka jā – valsts cīnās.

Bet tā ….nu nav jābūt ekonomistam, lai saprastu, ka dzīvojam bandītu valstī – ja lielveikali aug kā senes pēc lietus – kas un par kādu naudu tur iepērkas?

Ja centrāltirgus de facto ir likvidēts – kāpēc tirdzniecība notiek ielās un tirgus malās naktīs?

Un kā ar čiekurkalna tirgu?

Jūlijā biju VID. Biju sarakstījusi jautājumus, uz kuriem gribēju atbildes. Gribēju saprast. Mājās braucot jutos kā idiote, pirmkārt, jau tāpēc, ka biju iedomājusies, ka VID būtu gatavs atbildēt vienkāršus jautājumus. Sistēma tāda – maksā un klusē.

Nu uzrakstiet – kā ir tai pašā AK ar nodokļu naudu un viņu VID – nu uzrakstiet un pastāstiet kā dzīvo brīvi cilvēki

Nu labi – lai paliek AK, par Zviedriju izstāstiet –

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu