Laimīgās rētas • IR.lv

Laimīgās rētas

6
Inita Sila. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Žurnāliste Inita Sila ilgi nespēja pieņemt diagnozi «krūts vēzis» un aiziet pie ārsta, taču tagad par šo dzīves mācībstundu ir uzrakstījusi grāmatu. Paradoksāli, lielu ciešanu laikā viņa piedzīvoja arī patiesu mīlestību

Atvaino, ka jaucos tavā darbā. Bet šodien ziņās palasīju diskusiju Kā apturēt vēža pandēmiju, un šķita, ka mūsu saruna varētu būt ne tikai par mani, jo es patiešām negribu kļūt slavena ar savu stāstu. Fakts, ka šogad tikai 28 procenti sieviešu atsaukušās uz krūts vēža skrīninga uzaicinājumu, ir šokējošs — tūlīt pēc intervijas e-pasta kastītē iekrīt Initas vēstule. «Tāpēc es, nebūdama Veselības ministrijas pārstāve, bet sieviete, kas tikko tam izgājusi cauri, varētu nemitīgi skandināt un aicināt pārbaudīties. Vēža sākumstadijā var palīdzēt tikai neliela operācija. Jo agrāk atklāj, jo labāk.» 

Oktobris visā pasaulē ir Krūts vēža mēnesis. Turklāt esam tikušās dienā, kad profesionālās ārstu asociācijas Latvijā zvanīja trauksmes zvanu par ielaistu gadījumu skaita pieaugumu. «Tas, ka ir Covid-19, nenozīmē, ka vēža vairs nav. Mēs varētu cita citai biežāk apjautāties ne tikai par to, kādu teātra izrādi redzēji, bet — vai arī uz sonogrāfiju vai mamogrāfiju biji?» ierosina Inita. 

Redaktores tvēriens! Inita Sila (42) 10 gadus vadīja žurnālu Ieva, vēl gadu pavadīja pie žurnāla Santa stūres. Tad piepeši atvadījās no šīs karjeras. Pirms gada viņu satiku citā ampluā — kā atbildīgo par Rīgas Starptautiskā kino festivāla publicitāti. Kino ir viena no Initas kaislībām. Pati — ekrāniski skaista. Īsi mati viņai bijuši arī iepriekš. Daudzi pat nenojauta, ka valkāt krāsainās beretes liek ķīmijterapija. Initas slimības dienasgrāmata pārvērsta tikko iznākušajā grāmatā.

Tango ar diviem Misteriem V: Vēzi un vīrieti ir tikpat personiska kā viņas redaktores slejas.  «Daudzi vaicā, kāpēc es atklāti runāju, piemēram, par to, ka man tika veikta abpusēja mastektomija,» viņa raksta e-pasta vēstulē. «Tāpēc, ka zinu — ja neviens par to nerunā, tad izskatās, ka nav problēmu. Bet ir! Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur neapmaksā krūšu rekonstrukcijas operācijas. Vienīgā! Kā 2009. gadā pārtrauca, tā viss… Bet to, ko nozīmē sievietei palikt bez krūtīm, var zināt tikai sieviete, kas to pieredzējusi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu