«Viss neder visiem!» • IR.lv

«Viss neder visiem!»

Ildze Čakāne. Foto — Edmunds Brencis
Alise Zita Zeidaka

«Man nevajag, lai bērni klausās, bet vajag, lai viņi dara. Ne vienmēr tas nozīmē klausīšanos skolotājā,» uzskata matemātikas skolotāja Ildze Čakāne. Viņasprāt, visiem bērniem viena metode neder

Ja kāds cits skolotājs redzētu manu stundu, viņš nodomātu — tur valda bardaks. Taču man tā ir darba duna, saka privātās sākumskolas Domdaris 1.—6. klašu matemātikas skolotāja Ildze Čakāne. Kamēr notiek mācīšanās, viņa pieļauj lielu brīvību. Tieši savstarpējās sarunas ir tās, kas virza mācību procesu. «Arī matemātikā ir daudz jāstāsta, jāskaidro savs domu gājiens. Tas reizēm ir būtiskāk par pareizi izpildītu piemēru.» Ar to cilvēks atšķiras no datora — mums nav viena noteikta algoritma, kā tikt pie rezultāta. Tāpēc skolotājai patīk dzirdēt kādu iesaucamies: «Es izdomāju citādi!»

Kā panākt, lai skolēnu sarunas grozās ap matemātiku? Ildze uzskata, ka vienīgais veids — lai vienmēr ir, ko darīt. Turklāt darāmajam jābūt aizraujošam un izaicinošam. Ja tomēr kņada ir pārāk liela, skolotāja maina stundas gaitu. «Ja tev nebūs plāna skolēnam, viņam noteikti būs plāns tev!»

Jau ceturtās un piektās klases skolēniem Ildzes stundās ir dota liela atbildība par savu mācību procesu. Taču nav arī tā, ka tas rit pašplūsmā — ja mācīšanās nenotiek, skolotāja piebiksta. «Svarīgi, lai bērns saprot — jāmācās pašam! Un pašam jāsaprot, ko vajag.» Ildze atzīst, ka ne vienmēr viss norit ideāli, tomēr pašvadīta mācīšanās ir ļoti vērtīga prasme. «Ja iemācīsi bērnu mācīties, viņam visas durvis būs vaļā.» Ildze piebilst, ka mēs pat nevaram nojaust, kādas būs skolēnu nākotnes profesijas. Daudzas no tām pat vēl neeksistē. 

Lai vecākiem, skolotājiem un skolēniem būtu vieglāk apgūt pašvadītu mācīšanos, Iespējamā misija un izglītības eksperti Swedbank programmā Stiprāki kopā ir izveidojuši digitālu ceļvedi, ko var atrast un lejuplādēt Iespējamās misijas mājaslapā. Arī skolotāja Ildze ir piedalījusies tā izstrādē, daloties ar saviem piemēriem. Viņasprāt, šis ceļvedis ir palīgs ne tikai pandēmijas apstākļos, bet arī ikdienā, kad pašvadīta mācīšanās ir tikpat svarīga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu