Cīnīsies tālāk • IR.lv

Cīnīsies tālāk

7
Kaspars Zālītis. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

LGBT aktīvists un kustības Dzīvesbiedri vadītajs Kaspars Zālītis saņēmis Pētera Grestes Baltijas Vārda brīvības balvu un vēlētos šīs Saeimas laikā panākt, lai tiesības reģistrēt attiecības būtu visiem pāriem Latvijā

Kasparam bija gadi piecpadsmit, kad, par sīkumiem sastrīdējies ar mammu, viņš dusmās pateicis, ka ir homoseksuāls. Es zinu, mamma mierīgi un laipni atbildējusi, vedinot strīdu pavērst auglīgā diskusijā. Mamma, pēc profesijas mediķe, Kasparu izaudzinājusi viena. Tieši viņas mīlošā, pieņemošā attieksme puisim savulaik bija kā tramplīns lēcienam sabiedriskās aktivitātēs — lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kopienas tiesību aizstāvēšanā. Kaspars darbojas LGBT un viņu draugu apvienībā, ir tās valdes loceklis. 

Viņam ir 38 gadi, un šogad dzimšanas diena 15. oktobrī sakrita ar Pētera Grestes Baltijas Vārda brīvības balvas saņemšanu. Viena no Lielbritānijā studējušā komunikācijas speciālista spilgtākajām aktivitātēm bija EuroPride 2015 organizēšana Rīgā. Viņš strādājis ar vairākām starptautiskām organizācijām cilvēktiesību jomā — Amnesty International, ILGA-Europe, EDSO, Eiropas Savienības institūcijām. Nesenākais darbs, kas oktobra sākumā guva plašu rezonansi: iniciatīvas iesniegšana platformā Manabalss.lv par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību. Nedēļas laikā tā savāca vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu. Iniciatīvas mērķis — aicināt likumdevējus pieņemt tiesisko regulējumu ārpuslaulības savienībā dzīvojošu pāru tiesiskai atzīšanai un sociālajai aizsardzībai. «Pamatā tas ir drošībai — lai mana ģimene tiktu pasargāta, ja kaut kas notiek. Cilvēkam drošības sajūta ir vissvarīgākā,» — tā Kaspars. Tas nav jautājums tikai par galējām situācijām, piemēram, smagu saslimšanu, nāvi, bet arī parastu ikdienas dzīvi. Piemēram, dzīvesbiedriem bez juridiskām saitēm bankas liedz kopā paņemt hipotekāro kredītu. «Vēl ir bērnu aspekts, ja otrs cilvēks ģimenē nav bioloģiskais vecāks,» piemin Kaspars. «Piemēram, nevar aizvest bērnu vakcinēt — regulāri jāatjauno pilnvara, lai otrs vecāks varētu to darīt.» Ir desmitiem šķēršļu un grūtību, no kurām galu galā cieš ne tikai pāris, kuram valsts liedz juridiski nostiprināt ģimeniskās saites, bet arī bērns un viņa drošības sajūta. 

Vai Latvijā vēl ilgi jāgaida, līdz parlamentā izdosies panākt vienlīdzīgas tiesības visiem dzīvesbiedriem? «Par dzīvesbiedru likumu man ir lielas cerības. Ceru, ka deputāti saņems drosmi un to izdarīs vēl šī sasaukuma laikā.» Cilvēktiesību aktīvists uzskata, ka Latvijā situācija attieksmē pret homoseksuāliem cilvēkiem uzlabojas, viņaprāt, ātrā parakstu savākšana dzīvesbiedru tiesību likumiskai nostiprināšanai to pierāda. «Es domāju, ka mēs deputātus pārliecināsim. Ja viņi neieklausīsies desmit tūkstoš balsīs tagad, savāksim parakstus vēl.» Jautājumu gada nogalē skatīs Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. «Cik zinu, komisija par situāciju jau saņēmusi atbildes no dažādām valsts institūcijām. Daži politiķi negrib saredzēt problēmu, bet valsts institūcijas to redz, it īpaši pēc Maxima traģēdijas (bojāgājušā glābēja dzīvesbiedre nesaņēma kompensāciju, jo nebija oficiāli laulāta — red.).» Kaspars turpina: «To redz arī VID ar nodokļiem: mēs kā dzīvesbiedri nedomājot pārskaitām ikdienā viens otram naudiņu. Summa, ko gadā drīkst, ja neesat laulāti un radinieki, ir 1425 eiro — toreiz, kad to pieņēma, tas bija daudz, bet tagad tā vairs nav. Pēkšņi, ja summa gadā ir lielāka, nelaulātiem pāriem to apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā dāvinājumu. Tā cilvēku dzīve ikdienā tiek ietekmēta ik uz soļa.»

Kustības Dzīvesbiedri vadītājs sarunā piemin tā sauktās politiski ideālās ģimenes: māte, tēvs, bērns. «Iespējams, tāpēc, ka nāku no viena vecāka ģimenes, mani brīžiem sadusmo, ka politiķi visām ģimenēm, kas nav «ideālas», it kā pasaka, ka tās ir nepareizas. Kā to ir dzirdēt vecākiem, kuri strādā garas stundas, maksā nodokļus, dod savam bērnam labāko, ko spēj?» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu