Ciešāka sadarbība ir ātrākais ceļš uz iekļūšanu pasaules augstskolu reitingu TOP500 • IR.lv

Ciešāka sadarbība ir ātrākais ceļš uz iekļūšanu pasaules augstskolu reitingu TOP500

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Arkādijs Zvaigzne, Guntars Kitenbergs, Kristaps Jaudzems, LJZA

Patlaban Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā tiek skatīti pretrunīgi vērtētie grozījumi Augstskolu likumā, kuri paredz jaunu augstskolu tipoloģiju, kā arī izmaiņas to pārvaldībā, ieviešot augstskolu padomes. Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA) jau iepriekš ir paudusi atbalstu skaidras augstākās izglītības institūciju tipoloģijas izveidei, paredzot to stratēģisko specializāciju, kā arī tam, ka tipoloģijas un specializācijas pamatos ir jābūt zinātnē balstītas augstākās izglītības principam. Pēc LJZA domām, tipoloģija un specializācija palīdzēs nodrošināt efektīvu resursu izmantošanu Latvijas augstākajā izglītībā un zinātnē, kā arī palīdzēs veicināt izcilību, vienlaicīgi saglabājot pieejamību.

Tomēr uzskatām, ka līdzšinējās diskusijas un piedāvātie risinājumi ir pārlieku daudz orientēti uz īstermiņa problēmu risinājumu, kā rezultātā tiek ārstēti simptomi, nevis to cēloņi. Šā iemesla dēļ LJZA aicina raudzīties uz zinātnē balstīto augstāko izglītību šī termina visplašākajā nozīmē, kas nodrošinātu maksimālu pievienoto vērtību no augstākās izglītības un zinātnes.

Mūsuprāt, starpdisciplinaritātes tendences visā pasaulē norāda uz to, ka augstskolu specializācija būtu jābalsta nevis ierobežojošās zinātnes nozarēs, bet gan augstskolu misijās, ko varētu noteikt dibinātājs ciešā sadarbībā ar augstākās izglītības institūciju.

Specializācija pēc iestādes misijas palīdzētu valstij noteikt katras iestādes lomu Latvijas augstākās izglītības un zinātnes ekosistēmā, kas izrietētu no attiecīgās iestādes stiprajām pusēm, nākotnes iespējām, kā arī ģeogrāfiskās atrašanās vietas. Bez tam, ņemot par paraugu citu valstu pieeju augstākās izglītības un zinātnes izcilības veidošanā, būtu nepieciešams radīt priekšnosacījumus ciešākai sadarbībai un konsorciju veidošanai starp augstskolām ar līdzīgām misijām.

Augstskolu un universitāšu konsorciju izveide nodrošinātu vienotu stratēģisko pārvaldību, bet tai pat laikā respektētu institūciju autonomiju, tradīcijas un unikālās priekšrocības.

Šādi konsorciji varētu apvienot, piemēram, institūcijas, kuru misija ir studiju pieejamības nodrošināšana, vai institūcijas, kuru mērķis ir sasniegt starptautisko izcilību. Pēc mūsu domām, šāda pieeja nodrošinātu ne tikai efektīvu resursu izmantošanu, misiju nostiprināšanos, bet arī izcilību misijas izpildē. Konsorcijiem, kas vērsti uz starptautisko izcilību, tas dotu strauju kāpumu augšup pasaules augstskolu reitingos.

Salīdzinot Latvijas augstskolas ar mūsu reģiona prestižākajām universitātēm, ir skaidri saredzams, ka mūsu universitāšu finansiālā un cilvēkresursu kapacitāte ir nepietiekama. Daļēji pārņemot Francijas pieredzi, kas jau rezultējusies straujā augstskolu reitingu kāpumā un apvienojot to ar Latvijas stingrajām augstskolu autonomijas tradīcijām, piedāvājam augstākās izglītības izcilības sasniegšanai izveidot vienotu lielāko universitāšu konsorciju. Konsorcija forma ļautu šīm universitātēm saglabāt savu autonomiju un brīvību pildīt savas unikālās institucionālās misijas, vienlaicīgi atvieglojot savstarpējo sadarbību. Ideālajā gadījumā, līdzīgi kā ar Parīzes-Saklē Universitātes konsorciju, kas gadu pēc izveides ir ieguvis 14. vietu pasaulē Šanhajas reitingā, šis Latvijas lielāko universitāšu konsorcijs jau uzreiz pēc tā izveides varētu iegūt būtisku kāpumu pasaules augstskolu reitingos.

Esam pārliecināti, ka, izvirzot vienu universitāšu konsorciju cīņai par reitingu TOP500, ieguldītie resursi tiktu izmantoti efektīvāk, nekā liekot 2-3 Latvijas universitātēm konkurēt savā starpā. Vēl vairāk – izveidojot šādu konsorciju un palielinot šajās universitātēs maģistra un doktora līmeņa studējošo īpatsvaru, tas jau tuvāko gadu laikā varētu konkurēt ne tikai par iekļūšanu pasaules augstskolu reitingu TOP500, bet arī sacensties ar Tartu Universitāte par labākās Baltijas universitātes statusu.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu