Depozīta sistēmas veiksmes pamatā būs drošas tehnoloģijas un uzticams piegādātājs • IR.lv

Depozīta sistēmas veiksmes pamatā būs drošas tehnoloģijas un uzticams piegādātājs

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Roberts Dlohi, SIA “PERUZA” valdes loceklis

Pēc teju 20 gadu ilgām debatēm par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas darbību Latvijā beidzot tuvojamies finiša taisnei – jau pēc mazāk nekā pusotra gada depozīta sistēma būs arī Latvijā. Taču, lai depozīta sistēma patiešām darbotos un būtu mūsu valsts veiksmes stāsts, iedzīvotājiem visā Latvijā tā ir jāizmanto, tātad – ir nepieciešami ērti, viegli pieejami un droši depozīta automāti. Vai tādi mums būs?

Valsts vides dienests ir saņēmis divus depozīta sistēmas operatora pretendentu pieteikumus –  no SIA Depozīta iepakojuma operators, kas tehnoloģijas risinājumus izvēlēsies atklātā konkursā, un no SIA Nulles depozīts, kas nerīkos konkursu, bet jau pasludinājis, ka tā tehnoloģisko risinājumu piegādās jaunuzņēmums SIA Wingo Deposit.

Tehnoloģiju pretendentam jābūt izvēlētam atklātā konkursā

Lai tehnoloģijas, kas tiks izmantotas depozīta sistēmas darbībā, būtu efektīvas, drošas un par samērīgām izmaksām, tās ir jāiegādājas atklātā konkursā. Diemžēl viens no pretendentiem SIA Nulles depozīts konkursa principu vispār neparedz pielietot, par partneri izvēloties SIA Wingo Deposit. Tas ir jaunuzņēmums, ko pats Nulles depozīts arī kontrolē. Tādējādi tiek liegta iespēja citiem uzņēmumiem piedāvāt savus risinājumus, kas, ļoti iespējams, ir efektīvāki par Wingo Deposit gan funkcionalitātes, gan izmaksu ziņā. Turklāt būtiska nozīme ir ne tikai tehnoloģiju ieviešanas izmaksām, bet arī to uzturēšanas spējām un izmaksām. Tas mudina būt īpaši bažīgiem vai beigās necietīs mūsu visu maciņi?

Savukārt Depozīta iepakojuma operators ir publiski paziņojis, ka nepieciešamās tehnoloģijas depozīta sistēmai izvēlēsies atklātā konkursā, lai nodrošinātu caurspīdīgumu un ilgtspējas principu. Arī SIA PERUZA, Latvijas uzņēmums ar 30 gadu pieredzi iekārtu mašīnbūvē, lielāko inženieru biroju Baltijā un savu iekārtu rūpnīcu, noteikti piedalīsies šajā konkursā.

Tehnoloģijām ir jābūt drošām un pārbaudītām praksē

Wingo Deposit prezentāciju zālē ir pieteicis pilnībā jaunu pudeļu atpazīšanas iekārtu, kas pašlaik ir redzēta tikai vienā eksemplārā un iepazīties ar to plašāk nav iespējams. Tā kā depozīta sistēmai visā valstī, nevis tikai vienam prezentācijas zālē demonstrētam prototipam, pilnībā jādarbojas no 2022. gada 1. februāra, tai jābūt saplānotai, uzkonstruētai, saražotai un gatavai uzstādīšanai ne vēlāk kā 2021. gadā. No mūsu daudzgadu pieredzes varu pilnīgi droši apgalvot, ka nav iespējams uzkonstruēt, sertificēt, nodrošināt sērijveida ražošanu un nodrošināt efektīvas izmaksas iekārtai, kas patlaban atrodas tik agrīnā attīstības stadijā, lai sistēma sekmīgi sāktu darboties paredzētajā laikā. Pat, ja “uz papīra” viss tiktu apsolīts, depozīta sistēma Latvijā būtu solījuma ķīlniece tehnoloģijai, kas praksē tādos mērogos nav nedz izmantota, nedz testēta.

Loģiski rodas jautājums, vai mēs esam gatavi riskēt ar nepārbaudītām tehnoloģijām, kas izvēlētas bez konkursa? Vai tomēr būsim saprātīgi, izvēloties caurspīdīgu un ilgtspējīgu risinājumu mūsu valsts iepakojuma depozīta sistēmai?

Komentāri (1)

Zinta Arista Zemzare 16.10.2020. 11.35

Varbūt ne gluži par tēmu?! Vai varbūt aiz ironijas vai neizpratnes man jautājums par “Par Rīgas domes mēģinājumiem depozīta jautājumā”. Pēc Rīgas domes Saistošajos noteikumos Nr. 87 pieņemtā tagad ir izsūtīts paziņojums, ka daudzdzīvokļu mājās līdz 2021. gada 1. janvārim ir jāslēdz atkritumu stāvvadus (par saviem līdzekļiem). Nav minēts iemesls, ne arī ieteikums, kā tālāk rīkoties. Vai tagad sāksies “atkritumu šķirošana,” ja mēs no visiem dzīvokļiem tos sainīšus nonesīsim lejā? Ja būsim atvēruši vairākus konteinerus un sākuši šķirot pa savam vai būs iespēja arī attiecīgi sašķirotus tos jau izvest uz vietām, kur jau ir atvērts attiecīgs depozīta uzkrājums ? Vēl jāsaprot, ka atkritumu stāvvadi ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums un to slēgšanai ir nepieciešama visu īpašnieku piekrišana. Tas nav vienā dienā izlemjams.
Jautāju tādēļ, ka radās doma, vai šis drosmīgais priekšlikums nav mēģinājums kaut kā pierādīt, ka taču kaut ko darām depozīta ieviešanā?
Zinta Arista Zemzare .

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu