Žurnāls: Covid-19 nešķiro pēc vecuma - arvien jaunāki reanimācijā • IR.lv

Žurnāls: Covid-19 nešķiro pēc vecuma – arvien jaunāki reanimācijā

Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Kopš mēneša sākuma slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits pieaudzis par 270%, tagad ievērojami pārsniedzot hospitalizēto skaitu epidēmijas sākumā pavasarī. Reanimācijā nonākuši arī 34, 42, 44 un 66 gadus veci pacienti. Vissmagāk no tiem klājas tieši jaunākajam, trīsdesmitgadniecei, žurnālam Ir stāsta Latvijas Infektoloģijas centra reanimatoloģe anestezioloģe Inga Krupnova.

Mirstība no vīrusa izraisītajām komplikācijām vairs nav vienīgais rādītājs, par ko ārsti bažījas. Tāpat kā citur pasaulē, arī Latvijā Covid-19 slimniekiem novēro ilgtermiņa efektus — tas, ka cilvēks ir izdzīvojis, vēl nenozīmē uzvaru pār slimību.

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis uzsver, ka reanimācijā ar Covid-19 izraisītām komplikācijām nonāk ne tikai gados veci cilvēki, bet arī trīsdesmitgadnieki un četrdesmitgadnieki. Salīdzinoši vieglāk izslimo jauni cilvēki līdz 30 gadu vecumam — ar nosacījumu, ka nav nozīmīgu blakus slimību, piemēram, arteriālā hipertensija, plaušu slimības, aptaukošanās, cukura diabēts.

Pēc 30 gadu vecuma Dumpis iesaka īpaši uzmanīties pilnīgi visiem, jo arī trīsdesmitgadniekiem caurmērā šī slimība noris smagāk nekā gripa, savukārt četrdesmitgadniekiem ir liels risks nonākt vidēji smago un smago pacientu grupā.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu