Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Šā gada Nobela Miera prēmija piešķirta Pasaules Pārtikas programmai WFP par tās centieniem cīnīties ar badu un uzlabot apstākļus mieram konfliktu zonās. 1961. gadā dibinātā ANO organizācija pagājušajā gadā palīdzējusi 97 miljoniem cilvēku, izdalot 15 miljardus pārtikas devu 88 valstīs. Miera prēmijai šogad bija pieteikti 318 pretendenti. Bukmeikeri prognozēja, ka lielākās izredzes saņemt šo prestižo balvu šogad ir 17 gadus vecajai zviedru klimata aktīvistei Grētai Tūnbergai vai Pasaules Veselības organizācijai par tās centieniem apturēt koronavīrusa pandēmiju. Attēlā: jemeniešu zēns ar Pasaules Pārtikas programmas piegādāto graudu maisu. Foto — Scanpix


Nobela prēmija ekonomikā
piešķirta ASV Stenforda Uni­ver­sitātes zinātniekiem Polam Milgromam un Robertam Vilsonam par izsoļu teorijas pētījumiem, bet balva literatūrā piešķirta ASV dzejniecei Luīzei Glikai (attēlā), kas pazīstama ar pievēršanos bērnības un ģimenes dzīves tēmām. 77 gadus vecā Glika izpelnījusies atzinību par «savu nekļūdīgi poētisko valodu, kas ar skaudru skaistumu individuālo eksistenci padara universālu,» teikts Nobela akadēmijas paziņojumā

Eiropas Parlaments 2020. gada Saharova balvai izvirzīja Balt­krievijas opozīciju, Hondu­ra­sas vides aizstāvjus un Mo­sulas arhibīskapu no Irākas. Balvu pasniegs 16. de­cem­brī.

ES ārlietu ministri pēc svētdien Minskā notikušo protestu brutālas apspiešanas pirmdien vienojās, ka ES ir gatava piemērot sankcijas Baltkrievijas diktatoram Aleksandram Lukašenko. Ministri atbalstīja arī sankcijas Krievijai par opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšanu. Par to ES jālemj samitā 15. un 16. oktobrī. Savukārt Baltkrievijas iekšlietu ministra vietnieks Genādijs Kazakevičs pirmdien brīdināja, ka spēka struktūras gatavas izmantot kaujas ieročus kārtības nodrošināšanai valstī. Tā esot atbilde arvien radikālākiem un agresīvākiem protestētājiem pret Lukašenko.

Eiropas Parlaments apstiprināja Valdi Dombrovski tirdzniecības komisāra amatā. Viņš arī turpinās darbu kā EK viceprezidents ar atbildību par ekonomisko politiku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu