Lēnais restarts • IR.lv

Lēnais restarts

1
Pauls Raudseps

Rīgas domē nekas nemainīsies, ja koalīcija nebūs gatava rīkoties asi un izlēmīgi

Divi jauni, moderni vīrieši uz velosipēdiem slaidi piebrauc pie vecu tilta balstu drūpošā betona un rūpju pilnām sejām konstatē, ka kārtības nav. Slikti strādāts. Taču pēc tikšanās ar atbildīgajiem dienestiem dzirdama cerīga vēsts — tagad viss būs citādi. «Līdzšinējās kļūdas nākotnē nedrīkst pieļaut!» teikts profesionāli uztaisītā video, kuru tajā pašā dienā abi ievieto soctīklos. Mērs Mārtiņš Staķis (A/P/P) un viņa vietnieks Vilnis Ķirsis (JV) ir uzskatāmi vēlētājiem parādījuši, ka grib risināt Rīgas pilsētas sasāpējušās problēmas, starp kurām skandalozi iebuksējušie Braslas un Deglava tilta remontdarbi ir no redzamākajām un daudziem rīdziniekiem ikdienā kaitinošākajām.

Tādā gludi inscenētā garā sākusies jaunā valdīšana Rīgas domē. Gan koalīcijas veidošana, gan jauno amatpersonu stāšanās amatā notikusi bez pārsteigumiem vai satraukuma. Piektdien, 2. oktobrī, domes jaunā sasaukuma pirmajā sēdē priekšsēdētāja amatā ievēlēja Staķi, un par viņu nobalsoja ne tikai koalīcijas pārstāvji, bet arī Gods kalpot Rīgai un Latvijas Krievu savienības deputāti, kuri acīmredzot cer uz Staķa solīto sadarbību ar opozīciju. Tajā pašā dienā ievēlēja arī viņa vietniekus Ķirsi, Smiltēnu (NA/LRA) un Ozolu (JKP), šoreiz gan bez opozīcijas atbalsta. Nākamajā pirmdienā bez aizķeršanās domes komitejas ievēlēja vadītājus.

It kā jau nav slikti, ka pusotra mēneša laikā kopš ārkārtas vēlēšanām viss tik raiti iet uz priekšu, bez konfliktiem un kliegšanas. Bet tomēr… Desmit Saskaņas un Gods kalpot Rīgai valdīšanas gados Rīgas dome pārveidota par kleptokrātiskas politikas instrumentu. Šo sistēmu nevar «restartēt», kā pirms vēlēšanām solīja Staķis, neaizskarot bijušo domes vadītāju un viņu politisko un biznesa partneru intereses un nemainot domes darbiniekus. To nevar restartēt bez cīņas par varu, naudu un amatiem. Tātad — to nav iespējams restartēt klusi, mierīgi un gludi.

Taču pagaidām no Staķa un koalīcijas nav neviena signāla, kur un kad dosies uzbrukumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu