Izslimojušas • IR.lv

Izslimojušas

«Es operēju katru dienu, tāpēc izsekot, kurš tieši mani aplipināja, nav iespējams,» stāsta Lelde Lauka, kas strādā Parīzē. Foto no personīgā arhīva
Ieva Alberte

Kopš pandēmijas sākuma Latvijā infekcija apstiprināta 139 medicīnas darbiniekiem, taču daudzi latviešu ārsti strādā ārpus Latvijas. Ir sarunājās ar trim mediķēm, kuras pārslimojušas Covid-19: Leldi Francijā, Karīnu Lielbritānijā un Edīti Vācijā. Viņas arī atbild uz jautājumu, kāpēc joprojām ir cilvēki, kas netic vīrusa eksistencei

Lelde Lauka ir abdominālā ķirurģe Parīzes Anrī Mondora universitātes slimnīcā, Gremošanas trakta un hepatobiliārās ķirurģijas nodaļā. Abdominālais ķirurgs veic operācijas, kas saistītas ar vēdera dobuma orgāniem — sākot no barības vada, beidzot ar taisno zarnu.

Lelde saslima operācijas laikā pašā pandēmijas sākumā, februārī, kad Covid-19 simptomi vēl mediķiem nebija pilnīgi skaidri. «Bija atvaļinājuma pirmā diena. Sajutu bezspēku, parādījās iesnas, temperatūra. Klepus, kas ir ierasts Covid-19 simptoms, man nebija. Toties pazuda garša un smarža. Zvanīju kolēģiem infektologiem un izstāstīju, kā jūtos. Viņi ieteica palikt mājās.» 

Nākamajā dienā sākās drudzis ar 39 grādu temperatūru. Leldei šķita, ka ir deguna blakusdobuma iekaisums. Viņa atceras, ka arī kolēģis, nezinādams, ka saslimis ar Covid-19, mēģinājis saprast, kas viņam kaiš, un veicis magnētisko rezonansi, apmeklējis neirologu, jo simptomi bijuši nesaprotami. Tikai pēc pusotra mēneša, kad visus darbiniekus testēja, Lelde uzzināja, ka viņas organismā ir Covid-19 antivielas. Cik ilgi antivielas turas, neviens nezina. 

Lelde mājās ārstēja savu «iekaisumu», līdz  ceturtajā slimošanas dienā pienāca zvans no darbavietas. Viņai pateica, ka pirms nedēļas operētajai pacientei Covid-19 tests ir pozitīvs. «Es operēju katru dienu, tāpēc izsekot, kurš tieši mani aplipināja, nav iespējams. Varbūt tā nebija pirmā inficētā paciente.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu