Zini, uz ko paraksties? • IR.lv

Zini, uz ko paraksties?

Simona Neifalte. Foto — Edmunds Brencis
Alise Zita Zeidaka

Jaunmārupes pamatskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Simona Neifalte ir pārliecināta — skolotājam jābūt ar stingru stāju. Auklēties nedrīkst! Tomēr viņai ir svarīgas arī sirsnīgas un cilvēcīgas attiecības

Jau bērnībā Simona zināja, ka grib strādāt skolā. Tētis bija nopircis tāfelīti, mamma — kladītes, un meitenei patika «spēlēt skolās». Bet, kad tante — latviešu valodas un literatūras skolotāja — Simonai parādīja savu skolēnu radošos darbiņus, meitenes sirds notrīcēja: «Cik brīnišķīgi!»

Simona nebija teicamniece, gluži pretēji — dumpiniece. «Pusaudžu vecumā biju traks bērns! Draugi nespēj noticēt, ka tagad strādāju skolā.» Viņasprāt, bieži par skolotājiem kļūst nevis «labinieki», bet gan tie, kurus aizrauj kāds mācību priekšmets. Simonai tā ir latviešu valoda un literatūra. «Ezeres vidusskolā man bija brīnišķīga skolotāja un klases audzinātāja. Tieši viņa mani pabīdīja uz šo profesiju, raisīja mīlestību pret latviešu valodu,» saka skolotāja.

Taču vispirms meitene izmācījās par frizieri. Saprotot, ka darbs neaizrauj, nolēma studēt. Izvēle krita par labu baltu filoloģijai — to bija mācījusies viņas tante, turklāt Simonas vecāki ir lietuvieši, tāpēc viņu vienmēr interesējusi arī lituānistika. 

«Vai tu zini, uz ko paraksties?» brīdināja tante, kad Simona apsvēra domu kļūt par skolotāju. Iespējams, tieši spīts viņu dzina uz priekšu. «Vienkārši zināju, ka to gribu!» Un tā jau ceturto gadu Simona un viņas tante Jolanta ir kolēģes Jaunmārupes pamatskolā. Patlaban jaunā skolotāja māca 5.—7. klases un ir sesto audzinātāja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu