Vārdi kā pelmeņi • IR.lv

Vārdi kā pelmeņi

Jānis Žilde, TVNET, žurnālists, mūzikas kritiķis

Dziesminieces Alises Jostes Šākātā — viens no gada labākajiem pašmāju albumiem

Lai arī globalizācijas procesi Latvijas kultūrā jūtami ik uz soļa, ir prieks redzēt, ka mākslinieki, precīzāk mūziķi, ar laiku novērtē to, kas unikāls ir mūsu mazajā Latvijā. Dzejnieks Knuts Skujenieks reiz teicis, ka tieši valoda rada dzimtenes sajūtu, valoda ir tā, kas mūs atšķir.

Dziesmu rakstniece Alise Joste divus pirmos mūzikas albumus izdeva labskanīgajā angļu mēlē, apceļoja nelielas koncertvietas Eiropā, iemantojot kādus sava talanta cienītājus citās valstīs. Taču arī viņa ir sapratusi būtisko — jāatgriežas pie savām saknēm. Jostes trešais studijas ieraksts Šākātā ir ieskaņots latviski, turklāt dziesmu vārdi mūziķei nav bijuši jāmeklē dzejas klasiķu grāmatās, kā grēko vai, jāsaka skarbāk, slinko daudzi. Alise dzied par pašas piedzīvoto, sajūtām, par vientulību, mīlestību un pavisam sadzīviskām lietām. «Centos fokusēties uz to, ka svarīgākais ir tieši mirkļa fiksācija. Un, ja attiecīgajā brīdī gribas dziedāt par pelmeņiem, tad jādzied par pelmeņiem,» saka Alise.

Kopš iepriekšējā viņas godalgotā albuma Hardships Are Ships (Austras balva, gada labākais albums kritiķu skatījumā) paskrējuši pieci gadi. Alise ik pa brīdim pierakstījusi dažādas teksta un mūzikas idejas un ar šīm skicēm pagājušajā gadā sāka sistemātiski strādāt, radot pamatu jaunam ierakstam. «No rīta devos uz mēģinājumu telpu un 8—10 stundas rakstīju. Un tā divas nedēļas,» viņa stāsta. Tā paša gada rudenī kopā ar skaņu inženieri un producentu Gati Zaķi studijā Tru iemūžināti vienpadsmit jauni skaņdarbi.

Gatis, kuru var dēvēt par pēdējo 10 gadu meistarīgāko Latvijas skaņu inženieri, ar Alises dziesmām strādājis ļoti atbildīgi. Lai arī Joste iespēlējusi taustiņus, sintezatorbasu (bungas ieskaņojis Jānis Burmeisters), Gata Zaķa niansētais pieskāriens, uzmanība pret detaļām caurvij visu šo muzikālo skaņu ainavu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu