Oktobra pārsteigums • IR.lv

Oktobra pārsteigums

Donalds Tramps un Džo Baidens pirmajās vēlēšanu debatēs 29. septembrī. Foto — Scanpix
Māris Diņģelis

Jau ilgāku laiku politiskie komentētāji prātoja, ka no zaudējuma 3. novembra vēlēšanās Donaldu Trampu varētu izglābt tikai kāds pēdējā brīža «oktobra pārsteigums». Vai kāds vispār varēja iedomāties to, kas tagad piedzīvots ASV?

Izbēdzis no Vašingtonas uz lauku māju pie ezera, ASV prezidenta kandidātu pirmās debates sāku skatīties kopā ar diviem amerikāņu draugiem. Viktorija jau pēc 15 minūtēm paziņoja, ka vairs nevar to izturēt un ies gulēt. Drīz pēc tam atvadījās arī Pols, izvēloties sekot debatēm tviterī — neobjektīvi komentāri, protams, toties uzjautrinoši. Es paliku pie televizora, ik pa laikam samazinot skaņu, lai netraucētu pārējiem. Jau dažās minūtēs debates bija pārvērtušās par kliegšanas un neglītu apvainojumu lavīnu.

Reti kad ziņas par to, kā risinājušās politiķu debates Amerikā, interesē žurnālistus un lasītājus citās valstīs. Taču fakts, ka par 29. septembra vakarā notikušo Donalda Trampa un Džo Baidena diskusiju rakstīja pat Latvijas portāli, liecina, kas šoreiz bija noticis kas netipisks. Pārsteigums un kritiskas replikas pa pasauli izplatījās kā ugunsgrēks sausā mežā.

«Nacionāls pazemojums,» televīzijā redzēto komentēja britu avīze The Guardian. 

Franču Libération secināja: «Haotiski, bērnišķīgi, nogurdinoši.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu