Cigoriņu kafija no Torņakalna • IR.lv

Cigoriņu kafija no Torņakalna

Starr & Co makaronu un cigoriņu kafijas stends 1901. gada Rīgas 700 gadu jubilejas izstādē. Foto no 19./20. gs. mijas periodikas
Ingus Bērzons

Cigoriņu iela ir nepilnus 100 metrus garš strupceļš iepretī Arkādijas parkam Torņakalnā. Te reiz atradās Karla Vaisa izlolotā fabrika Starr & Co, kurā ražoto cigoriņu kafiju augstu vērtēja visā Krievijas impērijā

Rīgas kartē Cigoriņu iela parādījās 1885. gadā. Tobrīd vienā ielas pusē atradās Starr & Co cigoriņu un makaronu fabrikas korpusi, otrā — uzņēmuma mehāniskās darbnīcas. Kāpēc tirgotājs Karls Augusts Vaiss (1830—1901) savam uzņēmumam deva nosaukumu Starr & Co, grūti pateikt. Droši vien tas saistīts ar Rīgā pazīstamo tāda paša nosaukuma tirdzniecības namu, kurā Vaiss darbojās. 

Cigoriņu sakņu žāvētavu un maltuvi pie Māras dīķa viņš nodibināja 1860. gadā. Tirgotājs redzēja perspektīvu — surogātkafijas ražošana tēju cienošajā Krievijas impērijā bija pilnīgi jauna, taču daudzsološa nozare. Dzēriena popularitāte auga visā Eiropā, bet Krievija nevarēja lepoties ar aizjūras kolonijām, kas piegādā kafijas pupiņas. Tāpēc Krievijā īstā kafija bija nosacīti grūtāk sagādājama, tātad dārgāka. Dažās jau pastāvošajās ražotnēs Krievijā audzētas cigoriņu kafijas fabrikas cena bija 6—7 kapeikas mārciņā (puskilogramā), bet pupiņu kafijai — desmitreiz lielāka. 

Modīgos Rīgas, Maskavas un Sanktpēterburgas namos 19. gadsimtā tīru pupiņu kafiju parasti nemaz nedzēra, pat ja varēja atļauties. Malumā iejauca diezgan lielu daļu cigoriņu, un jēdziens «surogātkafija» bija ikdienišķs, bez nievājošas nozīmes. Klientu interese auga, un Vaiss to juta. Tā laika statistiķi atzīmējuši, ka no 1861. līdz 1870. gadam kafijas imports Krievijā kāpis par 25% un turpināja kāpt. 

No Rīgas vācu laikraksta Rigasche Stadtblätter var uzzināt, ka Vidzemes guberņas pārvalde 1867. gada maijā atļāvusi «vietējam tirgotājam» Karlam Vaisam jau esošajā cigoriņu grauzdēšanas uzņēmumā «otrpus Daugavai pie Marijas dzirnavām» papildus vēl gatavot «arī dažādu grauzdētu kafiju un kafijas surogātus, kas sastāv no grauzdētas kafijas, cigoriņiem, labības, bietēm un ozolzīlēm». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu