Miltona Frīdmana mantojums • IR.lv

Miltona Frīdmana mantojums

Miltons Frīdmans (1912—2006)
Endrū Ross Sorkins, © The New York Times News Service

Amerikāņu ekonomists vairākām korporatīvo līderu paaudzēm iemācīja, ka viņu galvenajai motivācijai jābūt peļņai. Taču jauna lielo uzņēmumu vadītāju grupa tam nepiekrīt

Pirms 50 gadiem — 1970. gada 13. septembrī — izdevums New York Times Magazine publicēja ekonomista Miltona Frīdmana eseju Biznesa sociālā atbildība ir palielināt peļņu. Tā kļuva par pamatu tā dēvētajai Frīdmana doktrīnai — aicinājumam uz brīvā tirgus kapitālismu. Neatkarīgi no tā, kā vērtējam sekas, tā kļuva par, iespējams, nozīmīgāko 20. gadsimta otrās puses ekonomisko ideju.

Pat tagad — pēc 50 gadiem — Frīdmana eseja turpina izraisīt debates biznesa līderu un politiķu aprindās, no kuriem daudzi kritizē ekonomista viedokli, norādot, ka vairākas kompāniju paaudzes guvušas nepamatotu peļņu uz sabiedrības rēķina, tādējādi veicinot nevienlīdzību.

Frīdmans nebija parasts ekonomists, viņš bija slavenība. Regulāri tika ielūgts uz sarunu raidījumiem televīzijā. ASV sabiedriskā raidorganizācija PBS viņam pat ļāva izveidot izglītojošu seriālu 10 sērijās. Viņa ekonomiskās teorijas joprojām ietekmē plašas Amerikas korporatīvās vides daļas.

Frīdmana idejas pielipa ne tikai tāpēc, ka daudziem patika tas, ko viņš saka, bet arī tāpēc, kad tas notika — pēc 60. gadu nogalē piedzīvotajiem plašajiem sociālajiem nemieriem. Savā esejā viņš nosoda mutīgus uzņēmumu vadītājus, kuri esot «neapzināti kļuvuši par marionetēm to intelektuālo spēku rokās, kuri grauj brīvas sabiedrības pamatus». Kā Frīdmans vērtētu mūsdienu korporatīvos līderus, kuri arvien biežāk nepiekrīt viedoklim, ka peļņas gūšana ir vienīgais biznesa pienākums? Kuri atvēl savu naudu un ietekmi, lai atbalstītu kustības, kas iestājas par rasu vienlīdzību, klimata pārmaiņu novēršanu. Kuri paši pauž atklātas politiskas nostājas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu