Kad mazāk ir vairāk • IR.lv

Kad mazāk ir vairāk

Krustojums Tokijas centrā. Foto — Scanpix
Džena Makgregora, © The New York Times News Service

Pat Japānā, kur cilvēki mēdz strādāt ļoti garas stundas, uzņēmums Microsoft nolēma izmēģināt četru dienu darba nedēļu. Produktivitāte palielinājās par 40%

Kad amerikāņu multinacionālā tehnoloģiju kompānija Microsoft nolēma veikt četru dienu darba nedēļas eksperimentu, izvēlētā valsts bija diezgan savdabīga: Japāna. Šī zeme ir bēdīgi slavena ar pārstrādāšanās darba kultūru. Galvenais eksperimenta mērķis bija noskaidrot, vai īsākas darba stundas palielinās produktivitāti.

Veselu mēnesi Microsoft saviem 2300 darbiniekiem Japānā ļāva nenākt uz darbu piektdienās. Rezultāts bija pārsteidzošs: pārdošanas apjomi palielinājās par 40%, salīdzinot ar šo pašu mēnesi pirms gada. Interesanti, ka birojā par 59% samazinājās izdrukāto dokumentu skaits, elektrības patēriņš bija par 23% mazāks, un 94% darbinieku atzina, ka ir apmierināti ar šo programmu.

Mēnesi ilgais izmēģinājums ir daļa no Microsoft stratēģijas veicināt strādājošo darba un privātās dzīves līdzsvaru, dodot viņiem lielāku darba stundu elastīgumu. Turklāt Japānā ir sāktas darba tirgus reformas — iepriekšējais premjerministrs ierosināja noteikt limitu virsstundu skaitam, kāda līdz šim nav bijis, kā arī palielināja minimālo ienākumu līmeni pusslodzes un pagaidu darba veicējiem, kuri nevar baudīt tādu pašu sociālo nodrošinājumu kā pilnas slodzes darbinieki uzņēmumos. 

Vienlaikus tas ir arī viens no jaunākajiem arvien populārākās globālās kustības piemēriem, kas eksperimentē ar četru dienu darba nedēļu, jo darba tirgus situācija daudzviet ir smaga, turklāt lielāku elastīgumu piedāvā tehnoloģijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu