Žurnāls: Epidemioloģe Elīna Dimiņa - slimiem uz darbu nedoties! • IR.lv

Žurnāls: Epidemioloģe Elīna Dimiņa – slimiem uz darbu nedoties!

Elīna Dimiņa. Foto: Ieva Salmane

Ja salīdzinām Latviju ar citām valstīm, redzam: jau pašā sākumā pret Covid-19 izturējāmies nopietni, nebija vieglprātības, intervijā žurnālam Ir saka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Elīna Dimiņa. Viņa atgādina, ka Latvijas Ministru prezidents izsludināja ārkārtas situāciju vēl pirms problēmu sākšanās. “Bijām piesardzīgās pieejas piekritēji, kas daudziem likās pārspīlēti. Taču tas atmaksājās.”

Dimiņa teic, ka jāskatās daudzu gadu griezumā, kuras valstis izvēlējušās vispareizāko pieeju: “Vēl nevaram priecāties par panākumiem. Jāturpina strādāt, lai tos noturētu. Šeit nepieciešams katra cilvēka ieguldījums.”

Viņasprāt, katram indivīdam Latvijā uz pandēmijas laiku jāskatās kā uz dienestu: mēs nedomājam, kas mums pašiem ir ērti, bet kas ir labi sabiedrības veselībai — savai, tuvinieku, kolēģu, draugu, visu līdzcilvēku. Individuālās vēlmes ir jānoliek malā. Tā ir atbildība, kas katram jānes.

Par attālinātām mācībām Dimiņa teic: “Katra lielākas grupas tikšanās ir risks. Tāpēc man nav saprotams, kāpēc pakļaut riskam studentus un darbiniekus. Ja varam kaut ko darīt attālināti, aicinu to darīt!”

Savukārt par gaidāmo ziemas sezonu ar parastajām infekcijas slimībām Dimiņa teic, ka gripas epidēmija parasti sākas janvārī, bet oktobrī, novembrī ir dažādi respiratorie vīrusi. “Tagad būs tie un Covid-19, ar kuriem dzīvosim.” Viņa atgādina, ka esam iegājuši iesnu sezonā. Dimiņas galvenais ieteikums: slimiem uz darbu nedoties! “Ja ir iesnas, sāp kakls, ja jūtamies daudz nogurušāki nekā parasti, uzreiz pievēršam uzmanību savai veselībai un paliekam mājās. Nelaižam bērnus uz skolu un bērnudārzu, ja viņiem ir šādas pazīmes.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu