Banānu republika? • IR.lv

Banānu republika?

Iepriekšējā balsošana Virdžīnijas štatā sākās jau 18. septembrī, tas ir, 45 dienas pirms vēlēšanu dienas. Attēlā: vēlētāju rinda met loku skvērā pie speciālā vēlēšanu iecirkņa Fērfaksas novadā galvaspilsētas Vašingtonas nomalē. Foto — Scanpix
Māris Diņģelis

Šī nebūs pirmā reize, kad Tramps pazemos savu valsti pārējās pasaules acīs, taču visnopietnākā gan — viņš draud neakceptēt savu zaudējumu vēlēšanās un var atteikties pamest Balto namu

Klausoties Donalda Trampa teiktajā, bieži vien prātā iešaujas latviešu sakāmvārds: «Ar muti Rīgā, ar darbiem aizkrāsnē.» Viņš regulāri izceļas ar sev izdevīgiem apgalvojumiem un grandioziem plāniem, kurus drīz pēc tam aizmirst.

Taču šoreiz Trampa vārdi lika satrūkties daudziem. «Es jau 3. novembra vakarā gribu zināt, kas uzvarējis prezidenta vēlēšanās,» ASV līderis paziņoja priekšvēlēšanu mītiņā pirms nepilnām divām nedēļām. 

Tik ātrai balsu saskaitīšanai netic pārliecinoši lielākā daļa, tas ir, 70% amerikāņu, liecina Kvinipaku universitātes veiktā aptauja. Par to vienlīdz lielas šaubas ir gan demokrātu, gan republikāņu atbalstītājiem. Viņi apzinās, ka pandēmijas dēļ daudz vairāk pilsoņu šoruden izmantos iespēju balsot pa pastu un iesūtīto aplokšņu caurskatīšana aizņem ilgāku laiku.

Tikai ne Tramps. Par vēlēšanu leģitimitāti viņš žēlojas jau vairākus mēnešus, taču īpaši skaļi viņš sācis sūdzēties pēdējo dienu laikā. Pagājušajā ceturtdienā, 24. septembrī, viņš vēlreiz izteica pieņēmumu, ka varētu neatzīt vēlēšanu rezultātus, ja pats šajā politiskajā cīņā zaudēs. Uz tiešu jautājumu, vai viņš ir gatavs miermīlīgai varas nodošanai, Tramps atbildēja: «Tad jau redzēsim, tad jau redzēsim.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu