Ilze Aigare, zelts Bosfora peldējumā • IR.lv

Ilze Aigare, zelts Bosfora peldējumā

Bosfora peldējumā bija pārstāvētas 34 valstis. Ilze Aigare atradusi savu vārdu gandrīz 2000 dalībnieku vidū. Kontakti pandēmijas dēļ bija ierobežoti. «Pie pjedestāla atnes paplātīti, pats uzkarini kaklā medaļu. Rīgas lidostā atstāta mašīna — un ātri, ātri pašizolācijā!» Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Viss sācies ar pulciņu VEF baseinā, uz kuru Ilzi bērnībā aizveda tētis. «Pirmsskolas vecumā biju mājās maz. Slimnīcas, sanatorijas. Astma,» viņa atceras. Peldēšana palīdzēja. Pieredzējusi ārste teikusi: iemācījies elpot. Kļuvusi par sporta meistari, 18 gados Ilze peldēšanu nolika malā. Studējusi ģeogrāfiju, viņa tagad strādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. 

Peldēt atsāka, kad imūnsistēmas uzlabošanai uz baseinu veda savus bērnus. «Ko sēdēšu maliņā? Iešu paņurkāties! Pienāca viens puisis: «Redzu, ka esi trenējusies, vai negribi startēt Eiropas čempī?»» Viņa iepletusi acis: «Tu smejies?» Nākamajā gadā tomēr aizbrauca uz Eiropas čempionātu veterāniem. «Peldēšana mani atkal ievilka. Negribas lielīties, bet man šobrīd «vecmeistaros» pieder vairāk nekā 70 Latvijas rekordu. Esmu startējusi arī pasaules veterānu mačos, augstākā vieta savā vecuma grupā bija piektā.»

Ilzes hobija darbs ir pieaugušo peldētmācīšana Stopiņu baseinā. Pašas dēls Arvis arī kļuvis par treneri, piekoriģē mammas trenēšanos. Ilzes specialitāte ir garās distances. «Nevaru sevi 50 metros iedomāties! Lielākais dullums: 2017. gadā 10 kilometri pāri Kuršu līcim. Peldējām abi ar Arvi, viņam toreiz bija 20. Man visu laiku doma galvā: kur tas puika? Viļņi pamatīgi.» Bet viņš saka: «Es peldu un domāju: kur tā trakā mamma? Viņa jau neizstāsies, ies līdz galam.»

6,5 kilometri pāri Bosforam arī bijis Ilzes untums. «Kādās sacensībās kolēģe no Kaļiņingradas garāmejot izmeta: pagājušovasar tur peldējusi. Saausījos. Atradu Google informāciju: ārprāts, tik sarežģīti pieteikties! 20 minūšu laikā visas kvotas, kas atvēlētas nevis turkiem, bet ārzemniekiem, ir pilnas.» Uz Bosfora starpkontinentu peldējumu (Bosphorus Cross-Continental Swimming Race), kas šogad notika 32. reizi, janvārī tomēr izdevās reģistrēties pieciem Latvijas kluba Delfīns biedriem. Iepriekš Bosforu ir šķērsojis pa kādam Latvijas pārstāvim, taču medaļas mājās nav vestas. Jā, Ilze to paveica! 54 minūtes, 3 sekundes. Zelts sievietēm no 55 līdz 59 gadu vecumam, dāmu kopvērtējumā — 20. rezultāts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu