Ērģemes bastards — anarhistu sidrs • IR.lv

Ērģemes bastards — anarhistu sidrs

Krišjānis Putniņš, SIA Mūrbūdu sidra darītava līdzīpašnieks un valdes loceklis. Foto — Edmunds Brencis
Andris Vanadziņš

Pirms 11 gadiem Krišjānis Putniņš no Adelaidas Austrālijā atbrauca uz Rīgu, jo gribējās kādu laiku padzīvot Latvijā un kļūt par izcilu pavāru. Iznāca citādi — viņš kļuva par folkkluba Ala saimnieku un uzņēmēju

Igaunijas pierobežā Ērģemē pirms pieciem gadiem noskatījis vecus klēts mūrus, Krišjānis Putniņš iedomājās par omulīgu sidra darītavu, kur nedēļas nogalēs veldzēt sirdi lauku klusumā un radošos eksperimentos meklējot labākās sidra garšas kroga vajadzībām. Atkal iznāca citādi — Mūrbūdu sidra darītava pērn stabili iesoļoja Latvijas lielāko īsta sidra darītavu trijniekā un grasās soļot tālāk.

Tā vien šķiet, ka darīt citādi ir Krišjāņa vadmotīvs un arī uzņēmēja veiksmes atslēga. Ir lērums dažādu pamācību, kā taisīt biznesu. Kā skrupulozi plānot, punktīgi rēķināt, precīzi ierasties, efektīvi funkcionēt. Krišjānis un viņa anarhistu sidra sērija stāsta ko pilnīgu pretēju — lai taisītu fifīgu biznesu, vajadzīgs iekšējs haoss.

«Man patīk radošais process, patīk ģenerēt idejas un aizrauj tas, kā no haosa kaut kas rodas. Bet man ir vajadzīga laba komanda, kas spēj šīs idejas iejūgt un piešķirt tām virzību. Un ar komandu man ir paveicies, vienkārši nenormāli paveicies,» sistēmas un haosa attiecības savā biznesā skaidro Krišjānis.

Adelaidas latviešu kopiena nav liela, taču Putniņu ģimenē dzimto valodu un tradīcijas kopa rūpīgi. Pusaudža gados Krišjānim bija sacelšanās posms, kad gribējās runāt tikai angliski un būt «riktīgam austrālietim, iederēties masā kā visi», taču tēvs saprotoši, bet nepiekāpīgi apslāpējis visus nacionālās identitātes maiņas mēģinājumus. «Vēlāk jau es sapratu, kas tā ir par vērtību, ja tev ir divas kultūras, divas valodas. Visu mūžu būšu pateicīgs saviem vecākiem, ka viņi noturēja latvietību. Vidusskolu beidzot, lielākā daļa manas dzīves — tautas deju ansamblis, folkloras kopa, tuvākie draugi —  bija saistīta ar latviešu sabiedrību,» patības meklējumus atceras Krišjānis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu