Saulē nevar rakstīt • IR.lv

Saulē nevar rakstīt

4
Inga Ābele. Foto — Zane Ernštreite
Laura Dumbere

Nupat iznācis rakstnieces Ingas Ābeles stāstu krājums Balta kleita. Augstākās meistarības literāras gleznas, kurās viena sīka detaļa atklāj veselu dzīvesstāstu. Tagad mēneša laikā viņai jāpabeidz romāns par Aspaziju — personību, kuru Ābele redz kā kosmosu

Inga Ābele brīdina, ka nenāks uz interviju, ja būs fotogrāfs. Rakstot romānu, aizmirstas pat paēst un naktī gulēt, kur nu vēl parūpēties par «reprezentatīvu» izskatu. «Man rakstot visi mati izkrituši!» viņa izmisusi sauc telefona klausulē. Satiekoties secinu, ka visi mati ir savās vietās… Viņa katru dienu staigā pa Siguldas apkārtnes mežiem, līdz sagaida un apkopo domas, teikumus. Visu dienu nēsā teikumus sev līdzi, lai nekas neaizmirstas, kad beidzot sēdīsies pie datora rakstīt. Mazā meitiņa sākusi iet pirmajā klasē, jāvadā uz mūzikas skolu un pulciņiem. Laiks radošajam darbam tiek zagts no dzīves. «Bet arī dzīve ir jādzīvo,» saka Ābele. 

Viņa nekad nav bijusi lasītājam ērta autore, jo raksta par tām asajām dzīves šķautnēm, tumšajām sabiedrības šķērsielām un likteņiem, kurus mēs, visumā laimīgie, labprāt neredzam. Gribam ātrāk paiet tiem garām. Bet viņa pie tumšā un sāpīgā spītīgi kavējas, ieliek to savos stāstos, romānos un lugās. Tāpēc ir patiess pārsteigums, cik viegli un maigi ir gleznoti Baltas kleitas stāsti. Arī pati rakstniece ir maiguma pilna. Apskauj pēc sarunas, jo «katrs apskāviens ar otru cilvēku ir kā ilgs klusuma mirklis». 

Inga Ābele šobrīd nelido ar gaisa baloniem kopā ar vīru Gunāru Dukšti, jo, rakstot romānus Klūgu mūks un Duna, nav atradusi laiku atjaunot licenci un nedrīkst būt apaļā, krāsainā mākoņu bumbuļa pilote. 

Toties viņai ir savi mākoņi, kuros lidināties un meklēt satikšanos ar Aspaziju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu