Sabotieri tagad draugi • IR.lv

Sabotieri tagad draugi

Baltkrievijas VDK nofilmētā krievu algotņu aizturēšana 28. jūlijā. Foto — Scanpix
Ivans Nečepurenko, © The New York Times News Service

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apsūdzēja Krieviju par militāru algotņu iesūtīšanu, lai izjauktu viņa pārvēlēšanu. Taču, kad valsti pārņēma masu protesti, ātri mainīja savu meldiņu

Noslēpumainā krievu algotņu grupa Wagner, kurai ir saites ar prezidentam Vladimiram Putinam tuvu personu, atstājusi pēdas dažādās pasaules vietās. Tā atbalstīja prokrieviskos separātistus Austrumukrainā, palīdzēja diktatoram Bašaram al Asadam gūt virsroku Sīrijas pilsoņu karā un cīnījās kopā ar Kremļa atbalstītu kaujinieku komandieri Lībijā.

Jūlija beigās šie algotņi negaidīti ieradās diezgan netipiskā vietā — pieticīga padomju laiku sanatorijā Baltkrievijas galvaspilsētas pievārtē. Tur nav ne savstarpēji karojošu grupējumu, ne bruņotu kontrolposteņu, ne arī citu pilsoņu kariem piederīgu pazīmju, kādas parasti piesaista Wagner. 

32 druknie vīrieši acīs iekrita jau reģistrēšanās laikā. Viņi apmetās 2. stāvā, sanatorijas un veselības spa attālākajā stūrī. Atšķirībā no citiem krievu klientiem turējās nostatus no pārējiem. Viņus neinteresēja pat vakara diskotēka. Dīvaini gan, pie sevis nodomāja DJ Veronika Stepa. Apskatīt deju placi atnāca tikai divi vīrieši, taču ātri vien devās prom. Viņi bija ļoti nesabiedriski, atceras Veronika. Kopā ar citām darbiniecēm pat pasmējās: varbūt jāsauc milicija, lai «pārbaudītu, kas ar viņiem nav kārtībā».

Drīz pēc tam sākās vēl dīvainākas lietas: sanatorijā nakts laikā ielauzās smagi bruņota specvienība no Baltkrievijas Valsts drošības komitejas un visus 32 rokudzelžos saslēgtos krievus aizveda nezināmā virzienā. Nākamajā dienā Baltkrievijas valsts televīzija jau demonstrēja reida videoierakstu: tetovētie krievi apakšbiksēs uz vēdera gulēja gultās vai uz grīdas. Nemarķētos busiņos viņus aizveda uz milicijas iecirkni, kur 22 stundas bija spiesti stāvēt uz ceļiem ar seju pret sienu, vīrieši vēlāk sūdzējās televīzijai Krievijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu