Vāgners un Bundestāgs • IR.lv

Vāgners un Bundestāgs

Māris Gailis. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Laura Dumbere

Saeima nule nolēmusi avārijas stāvoklī esošo Vāgnera namu bez atlīdzības nodot Rīgas Riharda Vāgnera biedrības rokās. Tās vadītājam Mārim Gailim doti desmit gadi, lai šo «klīstošo holandieti» iestūrētu drošā ostā

Noteikumi paredz, ka Vāgnera biedrībai trīs gadu laikā jāsāk ēkas atjaunošana un desmit gadu laikā tā jāpabeidz. Vāgnera nams uzticēts ar noteikumu, ka tas kalpos tikai un vienīgi kā kultūrtelpa, kur darbojas muzejs, notiek izstādes, koncerti, izrādes. Ja kāds no šiem nosacījumiem tiks pārkāpts, biedrībai ēku atsavinās, atdodot to valsts īpašumā. Arī bez atlīdzības.

Mārim Gailim, viņa domubiedriem un pašai biedrībai tagad jāatrod 35 miljoni eiro, lai leģendāro namu augšāmceltu no mirušajiem. «Es neriskēju ar naudu, jo neplānoju ar šo projektu pelnīt. Ceru iziet «pa nullēm». Bet es riskēju ar savu labo vārdu,» sarunu iesāk Gailis, kad pusdienojam restorānā Garage Berga Bazārā.

Tāme var šķist kosmiska, bet viņš iebilst: «Par sabiedrības naudu būvēto vai atjaunoto ēku realizācija vienmēr prasa vismaz uz pusi vairāk, nekā tiek sākotnēji prasīts. Sabiedrībai summas šķiet nepieņemamas, tāpēc tāmi pieklusina. Mūsu Nacionālās bibliotēkas pirmās izmaksu aplēses bija labi ja trešā daļa no realitātes. Elbas Filharmonijas būvniecība Hamburgā sākumā lēsta uz 160 miljoniem, beigās sanāca 800 miljonu. Es eju pretējo ceļu — uzreiz nosaucu reālo summu. Tā arī pašam vieglāk reāli domāt.» 

14 gadu laikā, kopš Vāgnera nams slēgts avārijas stāvokļa dēļ, celtniecības izmaksas ievērojami augušas. Un nams nav kļuvis ne jaunāks, ne veselīgāks — katrs gaidīšanas gads mērāms nākotnes naudā. «Arī mēs paši šobrīd gribam panākt daudz vairāk, nekā pirms četriem gadiem, kad sākām par namu interesēties. Toreiz būtu gribējuši vienkārši izglābt ēku no bojāejas. Tagad mūsu mērķis ir atjaunot vēsturisko Rīgas Pilsētas teātri tādu, kāds tas bijis pirms 200 gadiem.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu