Baltkrievijas vektori • IR.lv

Baltkrievijas vektori

Aivars Ozoliņš

Paust atbalstu baltkrieviem ir vienkāršāk nekā viņus atbalstīt

Baltkrievu atmoda pārsteidza nesagatavotus ne tikai diktatoru Lukašenko un viņa priekšnieku Putinu. Arī rietumvalstu politika palaikam netiek līdzi notikumiem.

Baltkrievijas opozīcijas līdere trimdā Svetlana Tihanovska pirmdien Briselē aicināja Eiropas Savienību rīkoties «drosmīgi» un noteikt sankcijas Lukašenko režīmam. Tajā pašā dienā tiesa Baltkrievijā nolēma atstāt apcietinājumā otru opozīcijas līderi Mariju Koļesņikovu, kuru pirms divām nedēļām varas iestādes nolaupīja un iebāza cietumā. Dienu iepriekš Baltkrievijā atkal notika plašas demonstrācijas, milicija atkal aizturēja simtiem protestētāju, un ziņas par brutāliem cilvēktiesību pārkāpumiem nāk arvien platākā straumē. Taču pēc nedēļām ilgajiem Eiropas politiķu nosodījumiem režīmam un solidaritātes apliecinājumiem baltkrieviem ES ārlietu ministri pirmdien nevienojās par sankcijām režīma pārstāvjiem. Iemesls šajā reizē gan nebija drosmes trūkums. Vienošanos bloķēja Kipra.

ES ir vienprātība par sankcijām apmēram 40 Baltkrievijas amatpersonām. Kaut gan Kiprai ir labas attiecības ar Lukašenko galveno atbalstītāju Krieviju, kuras oligarhi pārpumpējuši miljardus caur salas bankām, tās valdība tomēr arī apgalvo, ka ir par šīm sankcijām. Tikai vēlas, lai ES piemēro sankcijas arī Turcijai par Kipras suverenitātes pārkāpšanu, veicot gāzes un naftas izpēti valsts ekonomiskās zonas ūdeņos.

Kāds urbšanai Vidusjūrā sakars ar sankcijām Baltkrievijai? Nekāda. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pirmdien pauda nožēlu par «ķīlnieku ņemšanu», ar to domādams šo sankciju saistīšanu ar sankcijām Turcijai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu