Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Ar nervus paralizējošu kaujas vielu saindētā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija stāvoklis turpina uzlaboties, un viņš tagad jau uz neilgu brīdi spēj atstāt gultu, pirmdien paziņoja Berlīnes slimnīca Charite. Bet pats Navaļnijs sociālajos tīklos ievietojis foto, kurā redzams kopā ar sievu Jūliju, meitu Darju un dēlu Zaharu. «Es joprojām gandrīz neko nemāku, bet, lūk, vakar visu dienu varēju elpot pats,» rakstīja opozicionārs. Viņa preses sekretāre apgalvo, ka politiķis pēc atveseļošanās plāno atgriezties Krievijā. Foto — Scanpix

Vācijas valdība paziņoja, ka trīs laboratorijas Vācijā, Francijā un Zviedrijā neatkarīgi cita no citas apstiprinājušas Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija saindēšanu ar Novičok grupas vielu. G7 valstu ārlietu ministri pieprasīja Krievijai ātri saukt pie atbildības personas, kuras vainīgas opozīcijas politiķa saindēšanā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tiekoties ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, apsveica viņu ar «uzvaru» vēlēšanās un apsolīja 1,5 miljardu ASV dolāru ārkārtas aizdevumu. Baltkrievijā turpinās protesti, valstī esot vismaz 60 politieslodzīto, paziņoja cilvēktiesību organizācijas. Lukašenko mudina prokurorus būt vēl bargākiem pret protestētājiem.


ES valstu diplomāti bija ieradušies Nobela prēmijas laureātes Svetlanas Aleksijevičas dzīvoklī Minskā, lai pasargātu viņu no aizturēšanas. Baltijas valstis ir publicējušas sarakstus ar sankcijām Baltkrievijas amatpersonām. Konceptuāli par sankcijām vienojusies arī visa ES, taču galīgo lēmumu vēl nav pieņēmusi. Latvija izsniegusi 57 vīzas personām, kuras Baltkrievijā varētu politiski vajāt. 

Baltkrievijas opozīcijas līdere Marija Koļesņikova, kuru varas iestādes bija nolaupījušas un mēģinājušas deportēt uz Ukrainu, ir apcietinājumā Minskā, informēja viņas tuvinieki. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu