Valsts galvenais melis • IR.lv

Valsts galvenais melis

27. marts. Kravas refrižeratori pie Ņujorkas slimnīcas Bellevue, kuras morgs jau bija pārpildīts ar Covid-19 upuriem. Foto — Scanpix
Māris Diņģelis

Nav tik dumjš, kā izlikās, taču melo — ASV vēlēšanu cīņu satricina jaunas apsūdzības par Donalda Trampa uzvedību pandēmijas laikā

Tādiem politiķiem kā Donalds Tramps no žurnālista Boba Vudvarda būtu jāturas pa gabalu. Pirms 46 gadiem Vudvards palīdzēja nogremdēt toreizējā ASV prezidenta Ričarda Niksona karjeru. Avīzes The Washington Post žurnālists kopā ar kolēģi Karlu Bernšteinu bija pirmie, kas sāka pētīt un plaši aprakstīja Niksona rokaspuišu ielaušanos demokrātu partijas štābā Votergeitas viesnīcā Vašingtonā, lai pirms 1972. gada prezidenta vēlēšanām tur paslēptu noklausīšanās ierīces. Tika ierosināta izmeklēšana, pret Niksonu sāka impīčmenta procesu, un pārvēlētais Niksons pēc diviem gadiem pats atkāpās no amata, bet incidents palika ierakstīts vēsturē kā Votergeitas skandāls.

Kopš tā laika Vudvards aizrāvies ar dažādu politisku grāmatu rakstīšanu. Pirms trim gadiem viņš ķērās pie Donalda Trampa un 2018. gadā iznākušajās Bailēs aprakstīja, kā Baltā nama darbinieki tiek galā ar pašreizējā valsts līdera bieži vien neprognozējamo uzvedību. Izrādās, ka Trampa padomnieki slepus novāc no priekšnieka rakstāmgalda dažādus pretrunīgus dokumentus, lai viņš tos neparakstītu, pat neizlasot. Bijušais administrācijas vadītājs Džons Kellijs raksturoja Trampu kā «nestabilu idiotu», bet bijušais aizsardzības ministrs Džeimss Matiss pasmējās, ka prezidentam ir «prāts kā piektās vai sestās klases skolniekam».

Pēc Baiļu iznākšanas tās tūlīt kļuva par bestselleru, un Tramps, protams, uzsprāga. Grāmatā rakstīto sauca par meliem un pārmeta saviem padomniekiem, ka tie nebija ļāvuši Vudvardam intervēt arī pašu prezidentu. «Būtu bijis daudz labāk, ja es ar viņu būtu parunājis,» žēlojās Tramps.

18 vaļsirdīgas sarunas

Šogad 77 gadus vecais Vudvards nolēma uzrakstīt jaunu grāmatu par Trampu. Padomnieki atkal ieteica prezidentam nesadarboties, taču «Tramps šiem brīdinājumiem pārbrauca pāri kā buldozers, jo uzskatīja, ka spēs savaldzināt kritisko žurnālistu», raksta izdevums Politico.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu