Rīgas līča stāsti • IR.lv

Rīgas līča stāsti

Akmeņainajā Mērsraga pludmalē
Dina Preisa

Pārgājiens no Kaltenes līdz Bērzciemam: garākais ciems Latvijā, akmens krāvumu svētvieta, baznīca ar kinovēsturi, bāka no pastmarkas, Mērsraga senākā māja, Engures ezera plašumi un nepieradinātie Polijas zirgi

Atvadoties no vasaras pārgājienu rubrikas, ieskicēšu maršrutu, ko izstaigāt rudenī. Tas ir bagāts ar jūrā gulošiem akmeņiem un krastā izskalotiem stāstiem. Taisni no šejienes cēlušies latvju zvejnieki, kuģu būvētāji un jūrasbraucēji. Paviesosimies arī «iekšzemes» dabas pirmatnējībā — apmeklēsim Engures ezera sirreālās takas ar savvaļas zirgiem.

Laukakmeņiem klātā jūras piekraste Kaltenē ir maģiska vieta, kur sākt pārgājienu. Labi, ka startā uzmanība vēl asa un kājas nepinas, jo lēkāšana starp akmeņiem ir izaicinājums. Daudzi mani biedri, negribot riskēt ar izmežģītām potītēm, šo līča etapu mēdz apiet pa taciņu gar privātmājām, kur savukārt jālavierē gar puķudobēm un var iznākt darīšana ar kurzemnieku šerpumu. 

Lieldienu sala

Ja ir laiks un vēlēšanās novirzīties no maršruta (divi papildu kilometri turp un atpakaļ), aizejiet līdz Kaltenes kalvām! Tie ir vaļņveidīgi akmens krāvumi mežā, kas veidojušies pirms vairākiem tūkstošiem gadu, Baltijas ledus ezeram atkāpjoties, un nekur citur pie mums jūras tuvumā nav sastopami. Pastāv viedoklis, ka senatnē kalvas bijušas svētvietas. Agrāk unikālie akmens veidojumi stiepušies līdz koku galotnēm, bet 60.—70. gados, iegūstot šķembas ceļu būvei, kalvas tikušas gandrīz iznīcinātas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu