Lūzeri un vientieši • IR.lv

Lūzeri un vientieši

Donalds Tramps ieradies Vilmingtonas pilsētā Ziemeļkarolīnā 2. septembrī. Foto — Reuters/Scanpix
Māris Diņģelis

Donalda Trampa ievēlēšana prezidenta amatā pirms četriem gadiem bija liels pārsteigums pasaulei. Vai tas atkārtosies? Līdz ASV prezidenta vēlēšanām atlikuši nepilni trīs mēneši, un Ir regulāri sekos notikumu attīstībai.

Donalda Trampa aizskarošie izteikumi par amerikāņu karavīriem draud saspridzināt viņa vēlēšanu izredzes

Pagājušajā ceturtdienā, 3. septembrī, Baltajā namā eksplodēja pašu ienesta politiska granāta, un pie vainas bija Donalda Trampa nesavaldīgā mēle. Tās dienas rītā žurnāls The Atlantic publicēja rakstu par prezidenta nicinošo attieksmi pret kara veterāniem. Četras amatpersonas, kas lūgušas savus vārdus neatklāt, atstāstīja notikumus pirms nepilniem diviem gadiem Francijā, kad ASV prezidents tur ieradās uz Pirmā pasaules kara noslēguma 100. gadadienas pasākumiem.

Jau toreiz izbrīnu radīja Trampa lēmums pēdējā mirklī atcelt iepriekš plānoto amerikāņu karavīru kapsētas apmeklējumu Parīzes pievārtē, kur apglabāti 2300 kritušo. Elizejas pilī nopozējis kamerām kopā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, Tramps izvēlējās pēcpusdienu pavadīt ASV vēstnieka rezidencē, jo ārā lija. Nākamajā dienā izbrīnītajiem žurnālistiem Tramps apgalvoja, ka «helikopters nevarēja lidot lietus dēļ», bet drošības dienests atteicies vest prezidentu limuzīnā. Vēlāk noskaidrojās, ka šie apgalvojumi nav patiesi.

«Tas ir apbrīnojami, ka prezidents nolidoja 3800 jūdžu līdz Francijas galvaspilsētai, bet nespēja pieveikt vēl 50 jūdzes (80 km), lai klātienē godinātu tos amerikāņus, kas atdevuši savu dzīvību, kaldinot pirms 100 gadiem notikušo uzvaru,» tviterī toreiz šausminājās bijušā ASV prezidenta Džordža Buša runu rakstītājs Deivids Frams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu