Jaunā mācību gada mājasdarbi • IR.lv

Jaunā mācību gada mājasdarbi

1
Ilustratīvs foto: Evija Trifanova, LETA
Zane Ozola

Latvijas skolu vadība un pedagogi visu vasaru ir čakli strādājuši, lai šogad 1.septembrī vērtu durvis un sveiktu skolēnus ar jauna mācību gada sākumu. Šis mums visiem būs neierasts sākums – daļa skolēnu mācīsies klātienē, vēl citi – daļēji attālināti, savukārt tiem, kuri atradīsies pašizolācijā, būs jānodrošina attālināto mācību iespējas. Tas vēl nav viss, kas paveicams jaunajā mācību gadā – jāstrādā pie vairākiem būtiskiem jautājumiem – Covid-19 seku apzināšanas izglītības sistēmā, pedagogu izdegšanas problēmas, mācību procesa digitalizācijas popularizēšanas un daudziem citiem tematiem.

Aktīvāka valsts sektora un NVO sadarbība

Vēlos sveikt visus pedagogus jaunajā mācību – tas būs interesants un neierasts darba gads, kurā jāpaveic virkne svarīgu uzdevumu, lai sekmētu izglītības sistēmas atbilstību 21. gadsimta prasībām. Aizvien vairāk jāstrādā pie t.s. shared education jeb dažāda veida partnerības starp atšķirīgām sociālajām grupām, piemēram, latviešiem un cittautiešiem, dažādu sociālo slāņu pārstāvjiem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām u.tml. Tāpat jāveicina aktīvāka sadarbība starp izglītības nozares nevalstiskajām organizācijām, pašvaldību izglītības pārvaldēm, Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī citām augstākstāvošajām institūcijām.

Kā Covid-19 ir mainījis mūsu izglītības sistēmu

Nākamā mācību gada sākums ir īstais laiks, lai apzinātu, kā Covid-19 ir mainījis mūsu izglītības sistēmu, un, kas būtu jādara, lai izglītības kvalitāte ne tikai nepasliktinātos, bet pat paaugstinātos, izmantojot straujo digitalizācijas ienākšanu skolās un augstskolās. Lai to noskaidrotu, nepieciešami jēgpilni pētījumi un informācijas apkopošana no dažādām Latvijas skolām. Neatkarīgā izglītības biedrība šajā kontekstā plāno piedalīties Latvijas Universitātes pētnieku organizētās fokusgrupu diskusijās, lai kopīgiem spēkiem izstrādātu rekomendācijas. Plānots rīkot aptauju, lai noskaidrotu, ko pedagogi vēlas no izglītības pārvaldēm.

Apzinot jomas, kurās izglītības sistēmā nepieciešama pilnveide un uzlabojumi, izglītības profesionāļi, kas apvienojušies mūsu biedrībā, uzskata, ka nepieciešams arī iedziļināties skolēnu zinātniski pētniecisko darbu procesā un izstrādāt priekšlikumus, lai to uzlabotu. Tāpat jaunajā un arī nākamajos mācību gados nepieciešams sekmēt iekļaujošo izglītību, turpināt raisīt diskusijas sabiedrībā un piedāvāt risinājumus. Jābūt nopietnai diskusijai arī par vērtēšanu bērniem ar īpašām vajadzībām Skola 2030 kontekstā.

Turpināt mācību procesa digitalizāciju

Darba kārtībā joprojām ir arī jautājums par skolu tīkla sakārtošanu un temats, kas pēdējā laikā diemžēl izskan aizvien biežāk, proti, skolotāju izdegšana. Uzskatām, ka ir jāveicina supervīziju izmantošana skolās un jādalās ar citu atbalstošo pieredzi, kā arī aicinām skolas un izglītības nozares profesionāļus darīt to pašu.

Fakts, ka mācību gadu iesāksim daļēji attālināti, arī atgādina, ka jāturpina strādāt pie mācību procesa jēgpilnas digitalizācijas, lai nepieciešamības gadījumā ikviena skola un pašvaldība būtu gatava dažādām apmācību formām, lai pedagogiem un skolēniem būtu nodrošināts viss nepieciešamais – datori, programmas, platformas un prasmes ar tām rīkoties.

Paveiktais mudina domāt pozitīvi

Iepriekšējos mācību gados paveikts liels darbs pie citiem būtiskiem jautājumiem, piemēram, pedagoga profesijas prestiža celšanas, risinājumu meklēšanas zemo matemātikas centralizēto eksāmenu rezultātu problēmai u.tml. Tas vairo pārliecību, ka izdosies paveikt arī jaunā mācību gada mājasdarbus. Man pašai personīgi šķiet ļoti interesanti un aizraujoši vērot, kā dažu pēdējo mēnešu laikā izglītības process ir būtiski mainījies. Digitalizācija patiešām ienāk skolās, tas neļauj mums ieslīgt rutīnā, jo jāapgūst daudz jauna.

Novēlu visiem kolēģiem un skolasbērniem aizrautību visa mācību gada garumā!

Zane Ozola ir Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja.

Komentāri (1)

georgijrozhnecow12 09.09.2020. 01.26

СEKС Знакoмcтвa: Бeсплaтно, Анoнимнo, без Шлюx и cодeржанoк, все фoтки рeальные, а дeвки Бeзоткaзные. Вoт сaйт—- http://psce.pw/P9TS5

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu