Žurnāls: Mazpilsētā zināja par vardarbību, bet klusēja, jo vīrs bija "cienījams cilvēks" • IR.lv

Žurnāls: Mazpilsētā zināja par vardarbību, bet klusēja, jo vīrs bija “cienījams cilvēks”

Jeļena pie savas izdegušās mājas Krāslavā. Pēc meitas nogalināšanas uguni ēkai pielaida Jeļenas vīrs, kas pēc tam pakārās. Foto — Inese Liepiņa

Vīrs sievu sodīja vissāpīgākajā veidā — nožņaudza abu meitu un pakārās pats. Mazpilsētā apkārtējie par vardarbību zināja vai nojauta, taču klusēja, jo vainīgais ir «cienījams cilvēks», ceturtdien raksta žurnāls Ir par traģēdiju Latgalē. Re:Baltica žurnālistes šo stāstu izpētīja un uzzināja, ka nožņaugtā Anna, iespējams, ir vienīgā Covid-19 pandēmijas laikā nogalinātā mājas vardarbībā. Varmācība ģimenē pandēmijas laikā pieauga gan pasaulē, gan Latvijā.

Par ģimenē notiekošo pilsētā zināja. To Re:Baltica apliecina gan cilvēki, kas ar ģimeni bija pazīstami darba darīšanās, gan arī sociālajā dienestā. «Baumas bija,» saka Krāslavas sociālā dienesta vadītājas vietniece Ineta Celitāne. Taču dienestam vajagot pamatojumu. «Šī bija visā novadā cienījama ģimene, viņi noliedza to visu,» komentē Celitāne.

Tāpat atbild arī vietējās bāriņtiesas vadītāja Ilona Bidzāne. Lai arī ģimenē aug nepilngadīgs bērns, bāriņtiesa nav iedomājusies pārbaudīt, vai baumas ir patiesas un bērnam nedara pāri. «Ja bērns cieš, citiem ir aizdomas skolā, ārstiem kaut kāda informācija nāk. Šeit vispār nekā tāda nebija,» stāsta Bidzāne.

Dienesti neiesaistījās arī pēc tam, kad sieva Jeļena uzrakstīja policijā iesniegumu par piekaušanu. Atbildīgās iestādes tagad cita uz citu rāda ar pirkstu. Policija saka, ka informējusi sociālo dienestu. Tas noliedz. Ja tolaik būtu spēkā noteikumi par obligātu informācijas apmaiņu starp iestādēm, varētu vērtēt, cik profesionāli dienesti veica savu darbu.

Vismaz turpmāk tas būs iespējams. Pēc vairāk nekā gadu ilgušas birokrātiskas saskaņošanas 28. jūlijā valdība beidzot nolēma, ka policijai būs pienākums par vardarbības konfliktiem ģimenē informēt sociālos dienestus.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu