Būt drošībā ir bīstami • IR.lv

Būt drošībā ir bīstami

1
Līgas Spundes multimediju instalācija Neviena svētība par ļaunu nenāks izstādē Būt drošībā ir bīstami. Foto — Margarita Ogoļceva
Marija Leskavniece

Šāds nosaukums dots šāgada laikmetīgās mākslas festivālam Survival Kit 11. Tas aicina domāt par cilvēka un varas attiecībām, pieņemšanu un iekļaujošu sabiedrību

Festivāla un tā izstādes, kurā pārstāvēti vairāk nekā 30 vietējo un ārzemju mākslinieku, nosaukums aizgūts no turcietes Banu Džennetoglu darba. Bēgļu krīzes laikā grafiti ar šādu tekstu bija uzpūsts uz Atēnu Nacionālās tehniskās universitātes ēkas. Pārņemot šo pretrunīgo nosaukumu, festivāls iesaistās diskusijās par drošību un politisko vardarbību — kāpēc par lielāko apdraudējumu tiek uzskatīti vismazāk aizsargātie sabiedrības locekļi? Ko viņi apdraud? «Izstāde cenšas iezīmēt, kāpēc steidzami nepieciešams mainīt mūsu pieņēmumus par drošību, mēģinot šo jēdzienu no jauna savienot ar tādām praksēm kā mīlestība, kopība, savstarpējs atbalsts, uzmanība, rūpes citam par citu un apkārtējo vidi,» uzsver veidotāji.

Komūna un komunalka

Par Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) rīkotā festivāla norises vietu izvēlēta Rakstniecības un mūzikas muzeja bijusī mājvieta Tērbatas ielā 75. Pamestajos telpu labirintos festivāls atjaunojis rosību, mēnesi tajā būs skatāma izstāde, notiks diskusijas, grāmatas atvēršana, darbnīcas, izrāde un citi pasākumi. «Dažāda un daudzveidīga programma, gan teorētiskas diskusijas, gan dzejas lasījumi un dejas performance, gan pikniki ar māksliniecēm, kas atsauksies uz viņu izstādē skatāmajiem darbiem,» stāsta festivāla publiskās programmas kuratore Agnese Pundiņa.

Publiskā programma Komunalka Community noritēs gan festivāla telpās Tērbatas ielā, gan kā raidījumu cikls Radio NABA. Nosaukumā iekļauti divi jēdzieni — komunalka un speciāli netulkotais community jeb kopiena. Viens vēsta par padomju laika komunālo dzīvokli, kurā visi bija piespiesti dzīvot kopā, un atgādina, ka latvietim joprojām reizēm šķiet, ka iekļaujošā sabiedrībā viņš ir spiests pastāvēt līdzās ar citādi domājošiem. Otrs šķietami nāk no Rietumiem kā jauna ideoloģija. «Ir jāatrod kaut kas pa vidu, kas der mums. Veids, kā sadzīvosim Latvijā, cits citu respektējot,» uzsver Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Inga Lāce. 

Tā vai citādi katra no festivāla programmas norisēm meklē atbildi uz jautājumu, kā būt kopā un veidot iekļaujošu sabiedrību, kurā ikviens ir drošībā. Lai gan festivāla tēmu kuratore Katja Krupeņņikova izvēlējusies pagājušajā gadā, saistībā ar pasaulē notiekošo tā ieguvusi papildu aktualitāti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu