Bēg no slīkstoša kuģa? • IR.lv

Bēg no slīkstoša kuģa?

Keliana un Džordžs Konveji prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas ballē 2017. gada 19. janvārī. Foto — Reuters/Scanpix
Māris Diņģelis

Donalda Trampa galvenā politiskā padomniece, kas kaldināja viņa uzvaru pirms četriem gadiem, pēkšņi paziņo par aiziešanu no Baltā nama

Politiskā konsultante Keliana Konveja (53) un viņas vīrs Džordžs (56) pilnīgi noteikti varētu pretendēt uz apzīmējumu «dīvainākais pāris Vašingtonā». Kelianu uzskata par vienu no ietekmīgākajām personām Baltajā namā, savukārt Džordžs izcēlies kā viens no nežēlīgākajiem prezidenta Trampa kritiķiem.

Kā cilvēki ar tik atšķirīgām nostājām spēj sadzīvot zem viena jumta? Vai varbūt Keliana un Džordžs prasmīgi izspēlē iepriekš izplānotu taktiku? Šī ir viena no intriģējošākajām politiskajām mīklām ASV galvaspilsētā.

Izcila demagoģe

Kad 23. augustā ASV prezidenta galvenā padomdevēja Keliana Konveja paziņoja par aiziešanu no amata, pārsteigti bija daudzi. Konveja ir viens no retajiem cilvēkiem Trampa komandā, kas Baltajā namā noturējies gandrīz visus četrus gadus. Pašreizējā ASV valdība izcēlusies ar lielu kadru mainību. Ļoti daudzi «izcilākie» un «gudrākie» valdības locekļi pat dažu mēnešu laikā izrādījušies «stulbi kā akmeņi» un «pinkšķētāji», paša Trampa vārdiem runājot.

Zinātāji stāsta, ka Konveja ir viens no cilvēkiem, kura viedoklī Tramps tik tiešām ieklausās. Savstarpējā uzticēšanās sākās 2016. gada vasarā, tikai dažus mēnešus pirms vēlēšanām, kad Tramps jau trešo reizi nomainīja priekšvēlēšanu kampaņas menedžeri. Šo amatu uzticēja Konvejai. Politiskie komentētāji uzskata, ka tieši viņa novērsa haosu, kas pirms tam valdīja Trampa aktivitātēs, un uzlika apaušus savam temperamentīgajam priekšniekam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu