«Baltijas burbulis» plīst • IR.lv

«Baltijas burbulis» plīst

3
Kādā no Viļņas vecpilsētas kafejnīcām apmeklētāju izretināšanai pie atsevišķiem galdiņiem sasēdināti manekeni. Tos izmanto lietuviešu modes dizaineri savu izstrādājumu reklamēšanai. Foto — Scanpix
Baiba Kļava

Covid-19 inficēto skaits Baltijas valstīs pēdējā mēneša laikā strauji pieaug — kaimiņos tas vairākkārt pārsniedz Latvijas līmeni, un brīva ceļošana bez pašizolācijas prasībām paliks pagātnē

Trīs Baltijas valstu «burbulis» jeb vienota telpa brīvas ceļošanas iespējām ir izčibējusi — Covid-19 inficēšanās līmenis Lietuvā jau ir sasniedzis līmeni, kad, iebraucot no kaimiņvalsts, nāksies ievērot obligātu 14 dienu pašizolāciju. SPKC katru piektdienu iekļauj valstis šajā sarakstā, ja pēdējās divās nedēļās tajās inficēto skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pārsniedz 16 cilvēkus. Iepriekšējā piektdienā Lietuva no saraksta vēl izspruka ar rādītāju 15,5, taču jau sestdien tur saslimušo skaits pārsniedza šo robežatzīmi. Arī Igaunija strauji tai pietuvojusies.

Sagaidot 1. septembri, situācija kaimiņvalstīs ir ļoti atšķirīga. Lietuvā inficēšanās rādītājs sasniedzis 16,8 un Igaunijā 13,8, kamēr Latvijā spējam noturēt vairākkārt zemāku līmeni — 3,8. Kāpēc kaimiņos saslimšana aug, un kā novērst līdzīga scenārija atkārtošanos Latvijā?

Politika vai epidemioloģija?

«Mums ir tikai viena problēma — vīrusa izplatība Latvijā ir pārāk zema,» ar šādu melnu jociņu otrdien igauņu kolēģi sāka Baltijas ārlietu un veselības ministru kopēju videokonferenci, kā vēlāk tviterī atklāja veselības ministre Ilze Viņķele. Viņa intervijā Ir atzīst — maija vidū ieviestais «Baltijas burbulis» jeb atļauja pēc abu kaimiņvalstu apmeklēšanas neievērot pašizolāciju darbojās ļoti labi, kamēr visās trijās valstīs bija līdzīgi zemi saslimstības rādītāji. Taču Lietuvā skaitļi sāka kāpt jūlija vidū, pēc tam arī Igaunijā.

Turklāt Lietuvā «politika iezogas epidemioloģiskajos risinājumos ar katru dienu arvien vairāk», jo tuvojas oktobrī gaidāmās parlamenta vēlēšanas. Piemēram, lietuvieši vienpusēji un bez brīdinājuma izmainījuši nosacījumus, kas attiecas uz ielidošanu no tā sauktā «sarkanā saraksta» valstīm, kurās divu nedēļu kumulatīvais Covid-19 inficēšanās rādītājs pārsniedz 25. «Mēs turamies pie normas, ka pie mums nelido vispār reisi no valstīm, kas ir virs 25, bet lietuvieši to atļauj, līdz ar to de facto tas burbulis jau šajā sadaļā ir pačabējis,» ministre komentē situāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu