Zemestrīce Rīgā • IR.lv

Zemestrīce Rīgā

Aivars Ozoliņš

Vēlēšanu iznākums pasteidzinās Saskaņas ietekmes norietu Latvijā

Ārkārtas vēlēšanu rezultāti Rīgā ir ārkārtēji. Ne tikai Rīgai, kur negaidīti pārliecinošais vairākums līdzšinējās opozīcijas partijām ir iespēja sākt patiešām jaunus laikus un veidot citu politikas kultūru līdzšinējās bizantiskās varas vertikāles vietā. Šo vēlēšanu iznākums pasteidzina arī būtiskas pārmaiņas Latvijas politikā. Saskaņas karogs, kuram sekoja vairākums Latvijas «krievvalodīgo» un salutēja Kremlim lojālie, pēdējā laikā ir bijis pusmastā, bet nu slīd vēl zemāk.

Diezin vai visi jaunie Rīgas domes deputāti apzinās viņiem atstātā mantojuma patieso smagumu. Un diezin vai daudzi «latviešu partijās» zina, kā nākotnē dzīvos bez sev ērti neērtās Saskaņas. Un ko darīs «Nila elektorāts», kuram pēkšņi vairs nav, par ko balsot.

Par «Ušakova laiku» Rīgai raksturīgāko pieņemts uzskatīt lēmumu necaurspīdīgumu, degradētu infrastruktūru un korupcijas skandālus. Tie ir tikai simptomi. Iepriekšējo varu precīzi raksturoja sevi atlaidušais domes priekšsēdētājs Burovs, salīdzinādams domi ar SIA, kuras akciju kontrolpakete pieder Ušakovam un Amerikam. Visa domes un tās uzņēmumu struktūra bija sakārtota un pakārtota rīdzinieku naudas pārdalīšanai par labu «uzņēmuma» īpašniekiem un tūkstošiem viņu «darbinieku» un «partneru». Mārtiņa Staķa solītais Rīgas restarts var notikt, taču tikai tad, ja izdosies nojaukt šo sistēmu, kura, protams, mēģinās saglabāties un sevi atražot.

Nav attaisnojušās šīs «vecās elites» pirmsvēlēšanu cerības jauno varu infiltrēt, lai sabotētu un piejaucētu. «Burova sarakstam» divreiz mazāk vietu, nekā bija cerēts, «zaļie zemnieki» vispār nav iekšā, bet Nacionālā apvienība labi jūt konjunktūru, tāpēc kārdinātājiem nebūs viegli pavest vēl kādas tautiskas baibiņas un politiski poligāmus emīlus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu