Neskaidrā nauda • IR.lv

Neskaidrā nauda

Mārtiņš Bunkus
Indra Sprance

Izrādās, ka pēc administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības iztukšots viņa lietotais seifs ne tikai SEB bankā, bet arī ABLV. Toties pagaidām pat banku uzraugam nav izdevies noskaidrot, kam Trasta komercbankas administrators atdod vairāk nekā 70% no dāsnās atlīdzības

Otrā diena pēc Mārtiņa Bunkus slepkavības. Ap pulksten 11 no rīta ABLV bankas seifu glabātavā ierodas trausla sirmgalve. Vienā no daudzajām glabātavas «atvilktnēm» šeit jau trīs gadus atrodas seifs uz viņas vārda. Kundze pati gan nekad iepriekš to nav apmeklējusi, jo seifu visus šos gadus izmantojis tikai viņas mazdēls — 2018. gada 30. maijā nogalinātais maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus. Viņš ABLV lietojis divus seifus, bet lielākais bijis tieši uz vecmāmiņas vārda. Sirmgalve seifa saturu — vairākus maisiņus un prāvu naudas žūksni ar dažādām naudaszīmēm — paņem līdznešanai.

Šos 2018. gada 1. jūnija notikumus Ir rekonstruēja, balstoties uz avotu sniegtajām ziņām. ABLV neko publiski nekomentē par bankas bijušajiem klientiem.

Ir jau pirms mēneša ziņoja par līdzīgu situāciju ar SEB bankas seifu, ko Mārtiņš Bunkus bija lūdzis vecmāmiņai atvērt 2018. gada martā, divarpus mēnešus pirms savas nāves. Kā tiesībsargājošās iestādes šā gada jūlijā informēja nelaiķa māte Dace Bunkusa, šajā seifā Mārtiņš Bunkus esot glabājis svarīgus dokumentus un naudu, bet šī seifa saturs iztukšots nākamajā dienā pēc slepkavības. Māte secina, ka tādējādi policijas rīcībā nav nonākusi informācija par lieliem skaidras naudas apjomiem, ko glabājis Bunkus, kā arī izmeklētāji nav ieguvuši potenciāli vērtīgus pavedienus viņa slepkavības izmeklēšanā — informāciju un dokumentus, kuru nonākšanu policijas rokās nelaiķis vai citas personas nebūtu vēlējušās. Tāpēc Dace Bunkusa tagad ceļ trauksmi par ģimenes locekļu iespējami nelikumīgām darbībām slepkavības izmeklēšanas kavēšanā.

Tagad Ir jauniegūtā informācija vedina domāt, ka tieši tāpat iztukšots arī ABLV seifs un policijai tā saturs, visticamāk, nav zināms. Turklāt seifi, kurus administrators faktiski lietojis vecmāmiņas vārda aizsegā, rada aizdomas par rīcību ar lielām naudas summām, kuru izcelsme ir neskaidra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu