Zilupes pērles • IR.lv

Zilupes pērles

2
Pelde Opuļu svētavotā, kam apkārt uzbūvēta baznīca
Dina Preisa

Pārgājiens no Fedorkiem līdz Pasienei: Zemes acs, svētavots baznīcā, Ziedonis, kino un arbūzi saimniecībā Bites, tālbraucēju kultūra Terehovā, Zilupes senleja, sporta zirgu audzētava un katedrāle nekurienē

Jau otro gadu minu putekļus pa dzimtās zemes robežu kopā ar projekta Apkārt Latvijai dalībniekiem. Sākām rietumkrastā, Miķeļtornī, nu esam posmu pa posmam tikuši līdz Latvijas galējam austrumu punktam netālu no Pasienes. Gandrīz pusceļš no 1836 kilometriem. Pārcilājot atmiņā nostaigāto, tieši Zilupes apkārtne Krievijas pierobežā likās sirsnīgiem ļaudīm, pārsteidzošiem stāstiem un ainaviskiem skatiem bagātākā.

Zilupe jeb, kā latgaļi to dēvē, Sīnuoja mūs pavadīja visu pārgājiena laiku. Vienubrīd tuvāk, citu atkal tālāk, bet turpat netālu. Upe priecēja ar daiļajiem lokiem un deva veldzi peldēšanās pauzēs. Izrādās, ka Zilupe iztek no purva Baltkrievijā, Vitebskas apgabalā. Ap 20 km kopgarumā tā iezīmē robežu starp Latviju un Baltkrieviju, kā arī Krieviju. Zilupe šķērso arī Pasienes pagastu un senāk ir saukusies Siena (fonētiski līdzīgi arī krievu valodā — Siņija jeb zilā). Un tiešām — ejot gar robežu, redzējām, ka Latvija te paceļas virs Krievijas gluži kā siena un skats sniedzas tālēs zilajās.

Zemes acs un svētavots

Pārgājiens sākas pie Zemes acs, kas patiesībā ir akmens. Simt metrus no ceļa, aizauguša dīķa malā guļ pēc skata neparasts un mineraloģiskā sastāva unikāls «vectētiņš» — kvarca monokristāls. Latvijā nav cita tik liela monokristālu laukakmens. Akmeni uzpasē tuvējo māju saimniece, kas mūsu grupu padzirdīja ar akas ūdeni un pacienāja ar stāstiem. Pie dižakmens brauc cilvēki no visām pasaules malām un uztic tam savas vēlēšanās. Noteikums ir tikai viens — vēlmes nedrīkst būt materiālas. Es palūdzu, lai pasaulē ātrāk beidzas Covid-19… Saimniecei ir interesants novērojums — vīrieši akmenim pieskaras ar pieri, bet sievietes to apķer.

Nākamais pārsteigums sagaidīja Opuļos — avots, kam apkārt nesen uzbūvēta baznīca. Bērzu ieskauta, tautas veidota lūgšanu vieta. Lai nokļūtu pie Opoļu svētavota bez problēmām, nepieciešama pase vai ID karte un Briģu robežsardzes kontrolpunktā iegūta atļauja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu