«Vislielākā muļķība» • IR.lv

«Vislielākā muļķība»

2
Gamalejas institūta darbiniece Maskavā demonstrē pudelītes ar vakcīnu pret jauno koronavīrusu. Foto — Scanpix
Karls Cimmers, © The New York Times News Service

Vakcīnu eksperti pasaulē kritizē Krievijas negaidīto paziņojumu, ka tā izstrādājusi un jau apstiprinājusi jaunu vakcīnu pret koronavīrusu

Kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins 11. augustā paziņoja, ka viņa valsts ir apstiprinājusi pasaulē pirmo vakcīnu pret koronavīrusu, daudzi medicīnas eksperti sāka nervozēt. Jo krievi nepiedāvāja nekādus pierādījumus, ka jaunais medikaments būtu pārbaudīts plašos klīniskos pētījumos. 

«Mani tas patiešām biedē. Ir liels risks,» saka Daniels Salmons, kas vada Vakcīnu drošības institūtu Džona Hopkinsa Universitātē ASV. Gan ārsts Salmons, gan citi speciālisti uzsver: Krievija veic bīstamu soli, pārlecot pāri būtiskākajai klīnisko pētījumu fāzei, kurā parasti tiek izvērtēta vakcīnas efektivitāte un novērotas iespējamās blaknes. 

Atšķirībā no eksperimentālām zālēm, kuras riskē dot citādi neārstējamiem pacientiem, vakcīnas ir paredzētas veselīgu cilvēku masām. Līdz ar to drošības standartu latiņa tām ir ļoti augsta. Pat tad, ja jaunajam medikamentam ir retas blaknes, vakcinējot miljonus, šīs problēmas var skart tūkstošiem cilvēku.

Soli pa solim

Aizvadīto 100 gadu laikā pētnieki ir izstrādājuši skrupulozas metodes, kā pārbaudīt vakcīnu drošību un efektivitāti. Dažas mācības ir bijušas nepatīkami skarbas. Piemēram, 1955. gadā ASV vairāk nekā 200 tūkstoši bērnu saņēma jaunu poti pret poliomielītu, taču ātri vien šī pasaulē pirmā masu vakcinācijas programma pret bērnu trieku tika apturēta, jo 40 tūkstoši saslima. 10 bērni nomira, bet aptuveni 200 iestājās dažādas paralīzes formas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu