«Tihanovskai bija sešas reizes vairāk balsu nekā Lukašenko» • IR.lv

«Tihanovskai bija sešas reizes vairāk balsu nekā Lukašenko»

1
Kādā vēlēšanu iecirknī Minskā 9. augustā. Foto — Scanpix
Meduza

Baltkrievijas iecirkņu komisiju locekļi stāsta, kā notika prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošana

Centrālā vēlēšanu komisija 14. augustā pasludināja oficiālos vēlēšanu rezultātus — ar 80,01% sesto reizi uzvarējis Aleksandrs Lukašenko. Tomēr daudzi baltkrievi ir pārliecināti, ka rezultāti ir viltoti un īstā uzvarētāja ir Svetlana Tihanovska, tāpēc visā valstī turpinās protesti un streiki. Absolventi nes piekārt savus diplomus pie mācību iestādēm, kurās bija iekārtoti vēlēšanu iecirkņi — pauž sašutumu saviem bijušajiem skolotājiem, kuri piedalījušies krāpšanā. 

Paši komisiju locekļi nenoliedz viltošanas faktu — vairāki piekrita Meduzai atklāti pastāstīt par  notikušo, ja viņu īstie vārdi netiek publiskoti.

«Mūs palika zem sitiena»

Esmu aktīvists — daudz kontaktējos ar dekānu, rektorātu, mani pazīst. Kad piedāvāja darboties vēlēšanu komisijā, sākumā šaubījos koronavīrusa dēļ, bet tad piekritu, lai redzētu visu savām acīm.

Trīs dienas dežurēju iepriekšējā balsošanā. Cilvēku nebija daudz. Taču mūsu skaitļi nesakrita ar protokolā rakstīto. Piemēram, vienā dienā bija 20 vēlētāju, bet protokolā — virs 70. Nezinu, kā to sakārtoja. Bet mans draugs pats redzēja, ka, aizejot uz iecirkni, vēlētāju sarakstā pretī tēva uzvārdam stāv paraksts, lai gan viņš jau divus gadus kā miris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu