Prettiesiski vai noziedzīgi? • IR.lv

Prettiesiski vai noziedzīgi?

7
Bijušais ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto — LETA
Indra Sprance

Kā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atvadu pasākumā noplūda slepena informācija par KNAB izmeklēšanu Jelgavā — Ir rekonstruē notikumu gaitu

Saulesbrilles un sirsnīgs smaids — prokurore Zinaīda Egle jeb Zina, kā viņa pati sevi dēvē, staro Facebook profila bildē. Zinaīda ir aktīva sociālā tīkla lietotāja — «draugos» virkne juristu, dalās ar izklaides video un domu graudiem.

Par pašas neseno korupcijas skandālu, kurš kā pa diedziņu pavilcis līdzi arī visaugstākā līmeņa prokuratūras vadību, gan šeit nav atrodama ne zilbe. Arī interviju Egle atsaka, jo parakstījusies par ziņu neizpaušanu.

Taču skandāls ir pamatīgs — mēnesi pēc ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pilnvaru termiņa beigām KNAB viņu tur aizdomās par neizpaužamu ziņu izpaušanu, bet apsūdzības par to jau ir celtas virsprokurorei Elitai Jurkjānei. Informācijas noplūde Ģenerālprokuratūrā, visticamāk, izjaukusi KNAB operāciju, lai pieķertu Jelgavas prokurori kukuļņemšanā. Ir rekonstruē notikušo, ņemot vērā gan amatpersonu skopos publiskos skaidrojumus, gan neoficiālu avotu stāstīto. 

Nākamā virsprokurore?

Šogad jūnijā apritēja 20 gadi, kopš Zinaīda Egle strādā prokuratūrā. Nelielajā Jelgavas prokuroru saimē viņa ir labi ieredzēta un jau kādu laiku «trenēta» virsprokurores amatam, Ir stāsta Jelgavas virsprokurore Vida Kravcova. Viņai nākamgad beigsies otrais pilnvaru termiņš, un pēc 30 prokuratūrā nostrādātiem gadiem plānots doties pensijā. Tieši Egle līdz šim veikusi virsprokurores pienākumus Kravcovas prombūtnes laikā. «Tas jau liecina, ka viņa bija kvalificēta, labi strādāja, gudra un ilgstoša darbiniece. Neko sliktu nevaru pateikt, neko!» saka Kravcova.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu