Meitene ar violeto kaķi • IR.lv

Meitene ar violeto kaķi

3
Ofēlija Spektore. Foto — Lauris Aizupietis
Gunita Nagle

Latvijā dzīvo gandrīz 90 tūkstoši cilvēku, kuriem ir psihiskās veselības problēmas. Ofēlija Spektore ir viena no retajiem, kas ir tik drosmīga, lai par to runātu atklāti. «Dzīve ir pārāk skaista, lai padotos,» viņa saka

Kad šī jaunā, skaistā meitene melnās drēbēs stāsta, ka nesen glaudījusi pūkainu, violetu kaķi, nav grūti to iztēloties. Gan viņa, gan es mīļuprāt lasām fantāzijas žanra grāmatas, kuras ļauj iztēlē atdzīvoties pūķiem, raganām un citiem mitoloģiskiem tēliem. Tāpēc, kad Ofēlija stāsta, ka glaudīt violetu kaķi bija burvīgi, es ticu. Ir kārdinājums domāt, ka ar halucinācijām, kas ir viens no Ofēlijai diagnosticēto šizoafektīvo traucējumu simptomiem, var sadzīvot. 

«Bet pārsvarā halucinācijās redzu ļaundabīgas būtnes. Man ir gadījies, ka sēžu ar draugu un viņam pār plecu redzu, kā tur krājas man mīļu cilvēku ķermeņu daļas. Starp tām ir arī sarunas biedra galva, kas it kā karājas gaisā,» Ofēlija vienā rāvienā norauj priekškaru romantizētajam skatījumam uz psihiskās veselības traucējumiem. «Pārsvarā manas halucinācijas ir biedējošas, rada nedrošību un sajūtu, ka man tiks atņemts vissvarīgākais.» 

Latvijā reģistrēti 90 tūkstoši cilvēku, kuriem ir psihiskās veselības traucējumi. Bet reti kurš atklāti par to runā. «Stāstu par savu dzīvi, šizoafektīvajiem traucējumiem, citām mentālajām problēmām un novērojumiem. Man nav kauna — par to drīkst runāt,» — tā Ofēlija ar sevi iepazīstina tvitera kontā. Viņa ne tikai stāsta, viņa labprāt uzklausa arī citus cilvēkus un, ja var, gatava palīdzēt. 

Kad Ofēlija nesen gājusi uz kādu no Rīgas bāriem, viņa aptvērusi, ka ir atpazīstama. Kāds uz ielas apskāva, kāds bārā pienāca parunāties, cits izteicis atzinību par viņas ierakstiem sociālajos tīklos. «Vienmēr esmu bijusi atklāta un uzskatu — ja kāds var kaut ko iegūt no tā, ka stāstu par savu pieredzi, tad tajā ir vairāk jēgas,» saka Ofēlija, kūpinot cigareti uz sava Rīgas dzīvokļa balkona. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu