Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pēc pagājušajā nedēļā notikušā postošā sprādziena Beirūtā krīzes dēļ atkāpusies Libānas valdība. Ostas noliktavā ekslodēja 2750 tonnas amonija nitrāta, radot plašus postījumus visā pilsētā. Apzināto upuru skaits tuvojas 200. Kopš traģēdijas Beirūtā turpinās protesti pret politiskās elites nolaidību un korupciju. Foto — AFP/LETA

Pēc svētdien Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām valstī sākās masu protesti, līdz otrdienai ielās izgāja tūkstošiem cilvēku. Opozīcijas kandidāte vēlēšanās Svetlana Tihanovska pirmdien iesniedza sūdzību Centrālajā vēlēšanu komisijā un pieprasīja pārskaitīt balsis, jo esot notikusi balsu viltošana. Pēc oficiālajām ziņām, līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko vēlēšanās saņēmis 80,23% balsu, bet Tihanovska — 9,9%. Tihanovska paziņoja, ka uzskata sevi par vēlēšanu uzvarētāju, un aicināja Lukašenko nodot varu opozīcijai. Lukašenko opozicionārus nodēvēja par aitām, kuras vada no ārzemēm, un netaisās atkāpties. Viņu jau apsveicis Krievijas prezidents Putins, bet ES vadība un Vācijas valdība aicināja Baltkrieviju ņemt vērā tautas gribu vēlēšanās un pārtraukt policijas vardarbību pret protestētājiem, citādi varētu pastiprināt sankcijas pret Baltkrieviju. 

Itālijas valdība pagājušajā nedēļā pieņēma 25 miljardus eiro vērtu paketi ekonomikas stimulēšanai.

Cilvēkiem, kas ierodas Somijā no Covid-19 «riska valstīm», ir jāievēro 14 dienu pašizolācija, citādi viņiem draud naudassods vai cietumsods līdz trim mēnešiem, pirmdien paziņoja valdība. Somija līdz šim paļāvās uz to, ka šādi iebraucēji labprātīgi ievēros pašizolāciju, un nebija paredzējusi sankcijas par tās neievērošanu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja par pirmās vakcīnas pret Covid-19 reģistrāciju valstī. Viena no Putina meitām jau esot sapotēta ar jauno vakcīnu, kas nosaukta par Sputņik V, godinot PSRS satelītu. Vakcīnas rūpnieciska ražošana esot gaidāma no septembra, bet trešdien sāksies klīnisko pētījumu posms. Krievijas vakcīnas pret koronavīrusu apstiprināšanu nepieciešams aizkavēt, kamēr nav noslēgts šis pētījumu posms, Krievijas veselības ministru aicināja Pasaules klīnisko pētījumu organizāciju asociācijas locekļi, jo paātrināta vakcīnas apstiprināšana var būt bīstama.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu