Vīruss nekur nepazudīs • IR.lv

Vīruss nekur nepazudīs

Ludmila Vīksna. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

RSU Infektoloģijas katedras vadītāja Ludmila Vīksna paredz, ka ar Covid-19 saslimušo skaits pieaugs, bet veselības aprūpes sistēma tam ir gatava

Satieku infektoloģi Ludmilu Vīksnu restorānā uz Tērbatas ielas. Tam ir divi iemesli. Tās pārtapšana gājēju ielā vasaras mēnešos dod lielākas iespējas sēdēt ārā. Tomēr cilvēku drūzmēšanās jūlija vidū notikušajā atklāšanas pasākumā ir skaļākais epidemioloģisko drošības noteikumu pārkāpums, kopš valdība jūnijā atcēla ārkārtējo situāciju. Esmu uzaicinājis pusdienās Vīksnu, RSU Infektoloģijas katedras vadītāju un Austrumu slimnīcas galveno infektoloģijas speciālisti, jo viņa nesen apstiprināta par eksperti Starptautiskās Zinātņu akadēmijas (Interacademy Partnership) Covid-19 padomē, kuras uzdevums ir izglītot sabiedrību par jauno koronavīrusu. Viņa arī vadīs lielu Latvijas valsts finansētu pētījumu par Covid-19 seku samazināšanu. Vīksnai ir plaša starptautiska pieredze, un laikā, kad Latvijā jaunais koronavīruss tiek labi kontrolēts, bet citur turpina strauji izplatīties, gribas parunāt, kas mūs varētu gaidīt nākotnē.

Ir silta, saulaina diena. Cilvēku uzvedība uz ielas un restorānā neatšķiras no citiem gadiem, kad neviens vēl nesatraucās par pandēmiju. Prasu Vīksnai, ko viņa dara, lai pasargātu sevi no infekcijas.

«Lielu baiļu man nav,» viņa atbild, «bet uzmanīga esmu vienmēr.» Cilvēku vairākums tagad kļuvuši uzmanīgi, biežāk mazgā rokas, bet viņa un kolēģi vienmēr ir ņēmuši vērā, ka visi var būt inficēti. Viņa nekad nav sevišķi tuvu gājusi citiem cilvēkiem un aizņēmusi viņu personīgo telpu, bieži mazgājusi rokas, telpas bieži vēdinājusi, dezinficējošo līdzekļu lietošana ir ikdienas prakse. Tagad gan nācis klāt tas, ka Vīksna praktiski neapmeklē nekādus pasākumus, koncertus, konferences.

Vīksna saprot, ka cilvēki ir noilgojušies pēc pasākumiem un izklaides. «Ir tāda apziņa, ka man jau nebūs,» viņa saka par cilvēku pārliecību, ka vīruss viņus neskars. «Bet tā nav.» Vīksnu satrauc piesardzības samazināšanās, un viņa ar bažām gaida rudeni, «kad bērniņi sāks iet skolā un pilnībā atjaunosies veselības aprūpes sistēmas darbība». «Vasarā cilvēki mazāk stāv rindā uz veselības aprūpi, bet tad, kad tas viss atgriezīsies…» Vīksna saka, «ir ļoti svarīgi, lai mēs visi retāk kaut ko darām». Agrāk viņa piecas reizes mēnesī devās uz veikalu, tagad iet divas. Neiet pie draudzenes septiņas reizes, bet runā pa telefonu. «Katra epizode var būt izšķiroša», un to skaits ir pēc iespējas jāsamazina. «Tagad mēs sēžam ārā, kas padara inficēšanos daudz mazāk iespējamu. Tie ir tie sīkumi, no kuriem infekciju izplatība veidojas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu