Lai Rīga nav veikals • IR.lv

Lai Rīga nav veikals

Aivars Ozoliņš

Eiropas Savienībai vajag jaunajai realitātei atbilstošu Baltkrievijas politiku

Pirmās barikādes Minskā baltkrievi pirmdien uzcēla pie tirdzniecības centra Rīga. Tikmēr Rīgā un citur Eiropā politiķi steigā rēķināja svētdien Baltkrievijā notikušā vēlēšanu teātra un tam sekojošās tautas sacelšanās politisko un ekonomisko tāmi. Pēkšņi izrādās, ka Eiropai nav citādu plānu attiecībās ar Lukašenko režīmu kā vien līdzšinējie, kuri balstās uz pieņēmumu, ka Minska turpinās viltīgo sadanci ar Maskavu un Briseli.

Pirms vēlēšanām šķita ērti prognozēt, ka Lukašenko, protams, «uzzīmēs» sev pārliecinošu uzvaru, apslāpēs neapmierinātības izpausmes, kā to bija darījis četras reizes pēc iepriekšējām vēlēšanām, un turpinās blefošanas spēli starp Rietumiem un Austrumiem, izmantodams valsts ģeopolitiski svarīgo atrašanās vietu. Sak, Baltkrievija nav Ukraina — politiskā opozīcija ir fragmentēta, īstu līderu tai nav, tauta pasīva, pilsoniskā sabiedrība vāja. Toties Maskavas ietekme drošības struktūrās, armijā un ekonomikā ir nomācoša, un Putinam jau sen gatavs «savienotās valsts» piedāvājums.

Baltkrievijas politiskās opozīcijas vājums izrādījās gan baltkrievu lielākais spēks, gan arī galvenais šķērslis krīzes risinājumiem. Uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas svētdien cilvēki izgāja ielās ne tikai Minskā, bet arī Brestā, Gomeļā, Lidā, Novopolockā un citās pilsētās, neviena neorganizēti un nevadīti. Lukašenko kā terorists ķīlniekus sagrāba vēlēšanu faktiskās uzvarētājas Svetlanas Tihanovskas ģimeni un piespieda viņu doties trimdā. Taču neba viņa vadīja nemierus, toties tagad ne varas uzurpētājam, ne Briselei vairs nav partnera Baltkrievijā, ar kuru sēsties pie sarunu galda, ja ES un ASV sankciju draudi piespiestu Lukašenko meklēt izlīgumu.

Lukašenko vairs nevar izlīgt ar Baltkrievijas tautu. Svētdien viņš pārstāja izlikties, ka ir likumīgs valsts vadītājs, kas bauda tautas vairākuma atbalstu, un baltkrievi pārstāja izlikties, ka tam piekrīt. Tas ir fundamentāls pavērsiens, atpakaļceļa vairs nav, un, lai kādas represijas sekotu, režīma gals ir tikai laika jautājums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu