Žurnāls: Kā pieaugs nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība? • IR.lv

Žurnāls: Kā pieaugs nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība?

3
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Septiņkārtīgs kadastrālās vērtības kāpums paredzams 200 kvadrātmetru mājai ar 1300 kvadrātmetru zemesgabalu Babītes novada ciemā Lapsas. Līdz šim īpašuma kadastrālā vērtība bija nepilns 31 tūkstotis eiro, bet 2022.gadā tā, pēc Valsts zemes dienesta (VZD) aplēsēm, pieaugtu līdz 202 tūkstošiem. Ko varam gaidīt no jaunajām kadastrālajām vērtībām, kas nule nodotas sabiedrības vērtēšanai, analizē žurnāls Ir.

Iedzīvotāju nodokļa maksājumi par savu nekustamo īpašumu Latvijā veido gandrīz vienu procentu no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Lietuvā tas sastāda tikai 0,3%, Igaunijā – 0,2%. VZD aprēķinātajām jaunajām kadastrālajām vērtībām jāstājas spēkā 2022.gadā. Ja nemainītu nodokļa aprēķina metodi, iedzīvotāju maksājumi pieaugtu jau līdz 1,1% no IKP, liecina Tieslietu ministrijas aplēses.

Šis pēdējos gados ir jau otrais mēģinājums pārskatīt īpašumu kadastrālo vērtību, lai tā atsbilstu tirgus vērtībai. Valdība uzdevusi Tieslietu ministrijai atjaunot kadastrālās vērtības atbilstoši šai situācijai, bet Finanšu ministrijai izstrādāt jaunu nekustamā īpašuma nodokļa politiku.

Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas valdes loceklis Artūrs Žuromskis Ir teic, ka iedzīvotājiem nav paredzēts risinājums, kā izmainīt īpašuma kadastrālo vērtību, ja tā nesakrīt ar reālo. Pēc viņa aprēķiniem, trešdaļai īpašumu tā vismaz par 15% pārsniegusi darījuma cenu. Vislielākās nesakritības esot Rīgas dzīvokļiem.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (3)

Sskaisle 06.08.2020. 14.01

Es jau tvnetā ierakstīju – man šķiet, ka valsts tiek gatavota kremļa atnākšanai. Ja cilvēku apzagšana nevis mazināsies, bet palielināsies – ko mums papildus nepieejamai medicīnai un izglītibai un visiem oik sola , piemēram , šī reforma – tad , protams, ka cilvēki biedru Putinu gaidīs kā atbrīvotāju.
Lasu, ka arī lauksaimnieku nauda aiziešot tikai ļoti bagātiem zemniekiem.

No otras puses – ja izvērtē saeimas sastāvu – kaut vai komisiju vadītājus – nav par ko brīnīties.
Tikai jāgatavojas

0
0
Atbildēt

0

lindab456 06.08.2020. 12.57

Runājot par augošajiem nodokļiem, maz tiek minēta šīs parādības ēnas puse – sodu-uzrēķinu sistēma, kas faktiski ir “nauda skurstenī”, ekonomikai zaudēta nauda. Ar sodiem pildīts budžets, sodu pozīcija budžetā, ja tā ir pašmērķīga, nav attīstību veicinoša. Otrkārt – šī sistēma ir izaudzinājusi represīvu slāni, kas nav attaisnojami ne no viena aspekta.
Sodu sistēmas revīzija bija tas mazais solis ar ko TM varēja sākt, vismaz, izvērtēt zaudējumus un ieguvumus no valstiska un ilgtermiņa aspekta. .

0
0
Atbildēt

0

Elektriķa dēls 06.08.2020. 09.17

Manuprāt šī ir tikai viena epizode “politiskajā mazspējā” ! To pārtraukt var vienīgi pārtraucot tiražēt “politiskās loģikas” dominanci un atgriezoties pie PARASTĀS LOĢIKAS:
Kam mums vajadzīga institūcija, konkrētajā gadījumā VZD, kas nepilda ne tai uzticētās funkcijas, ne konkrētus valdības un likumdevēja uzdevumus ??!??!?
Sekojoši sekojot varas heirarhijai – kam mums valdība ja tā nepilda ne savu deklarāciju, ne likumdevēja uzdevumus ??!?!?
Visbeidzot nonākam līdz likumdevējam, kam sabiedrība delegējusi PIENĀKUMU kontrolēt izpildvaru !
Kā nesen trāpīgi izteicās Tiesībsargs – ja deputāti nespēj tikt galā ar šo uzdevumu tad tiem ir jāmeklē cita nodarbošanās !
Ja kāds pats to nesaprot, tad Satversmē ir paredzēti konkrēti mehānismi kā par to atgādināt un nodrošināt !
Pie varas esošajiem to vajag atgādināt ikdienu, ne tikai vēlēšanu dienā !
Šodien ikvienam, kas to vēl nav izdarījis, ir iespēja parakstīties par Saeimas atlaišanas ierosināšanu un esmu pārliecināts ka tas būs krietni efektīvāk, kā mēgināt labot greizo kadastrālās vērtēšanas sistēmu vai parakstīties par kārtējo “Mana balss” iniciatīvu !

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu